L’Ajuntament de Barcelona ha obert un concurs públic per seleccionar negocis i projectes culturals que puguin omplir d’activitat 36 locals en planta baixa que es van comprar en el marc del programa Amunt persianes. Es buscaran activitats que siguin viables econòmicament i que ajudin a dinamitzar el barri. El consistori els oferirà un lloguer que pot estar entre un 30 i un 50 % per sota del preu de mercat, amb un contracte de 10 anys.

locals públics

Els 36 locals en joc són menys dels 50 que s’havien anunciat d’entrada, ja que es van seleccionar uns espais a les Corts que no estaven buits que finalment no s’han comprat. Això va generar una polèmica política i problemes entre els llogaters i la propietat. De tots els locals, 23 estan per sota dels 400 m², n’hi ha quatre entre els 400 i els 1.000 m² i també hi ha nou locals més específics per a projectes culturals (tres dels quals són a Palo Alto).

L’objectiu és atraure negocis expulsats de la ciutat

Segons el regidor de Presidència i Pressupostos, Jordi Martí, la compra dels locals servirà perquè les “activitats comercials expulsades de la ciutat per l’increment de preus es puguin instal·lar en locals públics pagant unes rendes adequades a la seva activitat econòmica”.

Requisits per presentar oferta

Les persones que tingui una idea de negoci o projecte cultural per a aquests 36 locals hauran de presentar dos documents. Es demana una declaració responsable que acrediti capacitat, aptitud i solvència, i també una oferta tècnica que expliqui el pla d’empresa i la viabilitat. Els projectes es poden presentar fins al 20 de gener del 2023, amb la previsió de poder adjudicar els locals abans de l’estiu de l’any que ve.

Quin tipus de negocis es busquen?

Per als locals més petits, es prioritzaran propostes de comerç i serveis de proximitat, d’alimentació sostenible, economia circular o treball de cures i serveis a les persones, així com projectes d’economia social i solidària. Per als establiments més grans, es valoraran projectes vinculats al sector digital i creatiu, la indústria 4.0, salut i bio, i alimentació sostenible. En els dos casos, el preu de lloguer serà un 30 % inferior al de mercat.

En el cas dels locals per a projectes culturals, es valorarà que hi hagi espai per a tallers, assaig, experimentació i recerca o bé l’exhibició de diverses disciplines (música, arts escèniques, circ…). Un dels objectius per a aquests espais és que hi puguin obrir llibreries, botigues de discos o galeries d’art. En aquests locals, el lloguer serà un 40 % inferior al de mercat. A més, als de Ciutat Vella i l’Eixample —zones amb preus tensionats—, s’hi aplicarà un 10 % extra.