L’Ajuntament de Barcelona ha comprat el local on hi havia la botiga centenària El Ingenio, situada al carrer d’en Rauric, al Gòtic, dedicada a la imatgeria de festes populars. L’establiment estava tancat des de finals del 2019, però a l’interior encara queden peces antigues de col·leccionista i també gegants i capgrossos d’arreu de Catalunya.

El Ingenio forma part de la cinquantena de locals comercials buits que l’Ajuntament de Barcelona ha adquirit dins del pla Persianes Amunt. L’objectiu del consistori és donar una segona vida a aquests espais i tornar-los a llogar perquè acullin noves activitats comercials, socials, culturals o econòmiques que ajudin a dinamitzar els barris on es troben. “Hem salvat El Ingenio”, ha assegurat Jaume Collboni. El primer tinent d’alcalde ha afegit que amb la compra se “salvaguardarà el patrimoni tangible i intangible” del local.

L’Ajuntament assegura que les figures que hi ha a l’establiment es catalogaran i es conservaran. Reconeix, però, que trobar-li un nou ús serà “complicat” per la singularitat del local. “Tant de bo trobessin una activitats que s’assemblés a la història d’El Ingenio”, afirma Collboni.

botiga El Ingenio

Cap gran marca volia llogar el local

La immobiliària que gestionava el local d’El Ingenio reconeix que no hi havia manera que cap gran marca volgués el local. Les dimensions (500 m2 ), el fet que tingués elements patrimonials a preservar, i la ubicació en un carrer estret i de poc pas feia molt difícil trobar clients interessats. Per la Rosa Cardona, la tercera generació d’El Ingenio, la compra per part del consistori és una bona notícia. De fet, espera que l’espai pugui tenir algun ús cultural que estigui en consonància amb la seva llarga història.

botiga El Ingenio

El consistori salva un local emblemàtic

El Ingenio va tancar portes definitivament a finals del 2019, just abans que arribés la pandèmia, aprofitant que es feien obres a l’edifici. La botiga, que va obrir el 1838, va haver de tancar el desembre del 2017 per problemes econòmics. Els propietaris del Rei de la Màgia van intentar reflotar el negoci el 2016, però no ho van aconseguir. Un any més tard, el 2018, l’empresari Lluís Sala va reobrir el negoci, però tampoc no se’n va sortir i la botiga va tancar portes definitivament el 2019.

botiga El Ingenio