aigua aixeta dutxa

L’Ajuntament de Barcelona està treballant en una ordenança municipal per obligar els edificis nous i les grans rehabilitacions a incloure un sistema d’aprofitament d’aigües grises. En concret, segons ha explicat Laia Bonet (tinenta d’alcaldia d’Urbanisme) a la Comissió d’Urbanisme, l’obligació afectaria els edificis de 16 habitatges o més, els hotels i els poliesportius que utilitzin més de 500 metres cúbics d’aigua en dutxes i banyeres.

Bonet ha concretat que l’objectiu de la normativa serà “aprofitar l’aigua de les dutxes per omplir les cisternes dels inodors”. L’Ajuntament calcula que aquest sistema d’aprofitament d’aigües grises permetria estalviar un 30 % del consum d’aigua potable als edificis. Arran d’una proposta d’ERC (que s’ha aprovat amb els vots a favor d’Esquerra, del govern del PSC, de TriasxBCN i de BComú, i el no del PP i Vox), el govern municipal també ha dit que estudiarà donar subvencions als edificis que es rehabilitin amb sistemes per aprofitar aigües grises.

“No reconeixerem la ciutat”

Durant el debat sobre l’aprofitament d’aigües grises, Laia Bonet també s’ha referit a l’activació imminent de la fase de preemergència per sequera a Barcelona i la resta de municipis metropolitans. Ha demanat al govern de la Generalitat de Catalunya que, un cop l’activi, permeti que l’Ajuntament de Barcelona pugui regar els parcs i jardins públics amb l’aigua freàtica que té la ciutat, que no es considera potable i, per tant, mai no anirà a parar al consum de les llars.

En aquest sentit, la tinenta d’alcaldia demana a la Generalitat que “sigui conscient de les diferències entre municipis” perquè permeti l’ús de l’aigua freàtica per regar a Barcelona: “Si no, no reconeixerem la ciutat quan sortim de l’episodi d’emergència”, ha sentenciat a la Comissió d’Urbanisme.