L’Ajuntament de Barcelona comprarà un total de 50 locals de planta baixa buits repartits per tota la ciutat per llogar-los amb una nova activitat que ajudi a dinamitzar el barri. En total, el consistori inverteix 16 milions d’euros en la operació de compra, sis dels quals únicament al districte de Ciutat Vella. La compra de locals buits en planta baixa forma part del pla Amunt Persianes –proposada per ERC en el marc de l’aprovació del pressupost municipal 2021–, per compensar els estralls de la pandèmia

“Mai abans una ciutat havia fet una operació d’aquestes característiques i d’aquesta ambició”, ha afirmat el primer tinent d’alcalde Jaume Collboni. També el regidor de Pressupostos i Presidència, Jordi Martí, considera que aquesta “és segurament la compra més important en tota la història municipal”. En total es van presentar 88 ofertes al procés de compra, tot i que 28 van quedar excloses perquè no s’ajustaven als requisits municipals.

El consistori compra El Ingenio i 16 locals a les Corts

Ciutat Vella, que disposava d’una convocatòria pròpia, és un dels districtes on s’han comprat més locals, una desena. Entre aquests, destaca la botiga centenària El Ingenio que d’aquesta manera “salvaguardarà el patrimoni tangible i intangible” del local. “Salvem El Ingenio”, ha assegurat Collboni. Qui encapçala, però, el rànquing de més locals comprats és les Corts (16), seguit d’Horta-Guinardó (6), l’Eixample (5), Sant Martí (4), Sants-Montjuïc (3), Nou Barris (3), Gràcia (3) i Sant Andreu (1).

A banda d’El Ingenio, entre els locals que ha adquirit el consistori també hi ha l’antic estudi del fotògraf Leopoldo Pomès, a l’avinguda de Josep Tarradellas, o la seu de l’USOC, al carrer de Sant Rafael. En el cas de Les Corts, els 16 locals formen part d’una “única peça” situada darrera del Mercat municipal de Les Corts.

Es crearà una cartera de Baixos de Protecció Oficial

Aquests immobles estan situats en zones estratègiques de la ciutat i formaran part d’una cartera pública de Baixos de Protecció Oficial on ubicar activitats comercials, socials, culturals o econòmiques que siguin un punt de dinamització de la zona on estan. Per ocupar-los, es faran convocatòries obertes de projectes i, un cop adjudicats, els locals es llogaran per sota del preu de mercat. La intenció és que la primera convocatòria es faci durant el 2022.

El projecte Amunt Persianes té el repte d’aconseguir que 400 establiments que ara estan tancats tornin a acollir alguna activitat en els propers tres anys. A banda, de la compra de locals comercials, l’Ajuntament també promou la creació l’any vinent d’una borsa de lloguer de locals en planta baixa, tant públics com privats, amb l’objectiu de reobrir entre 100 i 200 locals que actualment no tenen activitat.