L’alcaldessa, Ada Colau, ha defensat aquest dijous la tria de Manuela Carmena com a pregonera de la Mercè, després de les crítiques d’alguns sectors independentistes. L’exalcaldessa de Madrid va ser centre de polèmica quan va vincular la irrupció de Vox amb la declaració unilateral d’independència, en una conversa en què també hi havia Colau.

Davant de les crítiques, Colau ha preguntat als independentistes: “Si no poden parlar amb Carmena, amb qui podran dialogar?” L’alcaldessa ha assegurat que discrepa amb Carmena, perquè “parlo de presos polítics i defenso l’1-O”, però ha destacat que amb l’exalcaldessa madrilenya “s’hi pot parlar i trobar solucions més enllà de les posicions de màxims”.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, també s’ha alineat amb Manuela Carmena “per la seva trajectòria com a dona d’esquerres” i també s’ha adreçat als sobiranistes que han demanat que no sigui pregonera, com Elsa Artadi (JxC), que titlla les declaracions de l’exalcaldessa de Madrid de totalment provocatives i que, a més, “demostren molta ignorància“. El líder socialista ha contestat els independentistes: “Que no facin cada vegada del pregoner un ‘casus belli'”. I ha sentenciat: “Que tinguem la festa en pau”.