FRANCESC PALLARÈS, catedràtic de Ciència Política de la UPF Per què fem jornada de reflexió? "La idea és rebaixar les tensions derivades d'una campanya electoral i deixar durant un temps que es refredi l'ambient, de tal manera, que l'elector no se senti tan pressionat i pugui anar digerint les darreres informacions que arriben de la campanya." Altres països fan jornada de reflexió? "Els països anglosaxons, com el Regne Unit o els Estats Units tenen una tradició més laxa. Als Estats Units, per exemple, s'hi poden fer actes fins a l'últim minut a les portes dels col·legis electorals. En canvi, aquí a Europa és més tradicional el fet d'haver-hi la jornada de reflexió." Per què no es publiquen avui enquestes? "Mantenir aquest període sense publicar enquestes és per permetre que l'elector no tingui aquest plantejament tan competitiu fins al darrer moment, sinó que tingui més temps per poder reposar i mirar contingut, valorar les propostes, i no l'únic fet de qui guanya i qui perd."

Per què fem jornada de reflexió?

Segons el catedràtic de Ciencia Política de la UPF, Francesc Pallarés, el sentit de la jornada de reflexio és aturar els missatges polítics hores abans de les eleccions perquè els electors puguin valorar el sentit del seu vot, sense que hi hagi distorsions polítiques d’última hora. En alguns països en conflicte, s’aplica per evitar els aldarulls o accions violentes en el dia previ als comicis.

Altres països fan jornada de reflexió?

El fet d’aturar l’activitat política el dia o els dies previs a les eleccions està fortament arrelat als països de l’Europa continental com Espanya, França o Alemanya. En canvi, la llei és més permisiva a les nacions anglosaxones. Al Regne Unit i els Estats Units es permeten els mítings fins al dia de les eleccions

Per què avui no es publiquen enquestes electorals?

Diferents estudis demostren que els sondejos electorals que es donen a conéixer poc abans dels comicis, incentiven un vot competitiu, és a dir, basat només en qui perd o guanya. Per evitar-ho i afavorir que el vot es pugui decidir tenint en compte els arguments i el programa electoral, per sobre dels rànquings, es va decidir prohibir la publicació d’enquestes fins a cinc dies abans de les elecccions, en el cas de l’Estat espanyol.