Casetes Encarnació desallotjament

L’empresa immobiliària Encarnación Invest, SL, ha interposat una demanda civil per demanar el desallotjament dels ocupes que hi ha a les casetes d’Encarnació, al barri de la Vila de Gràcia. Ho ha denunciat la plataforma Salvem l’Alzina i les Casetes d’Encarnació i ho han confirmat a betevé fonts de l’Ajuntament.

La plataforma assegura en un comunicat que “des del 31 de gener, aquest espai està en perill de desallotjament cautelar amb data oberta fins al 15 de febrer” i considera que, si es produís, “suposaria l’enderroc de les cases i la tala de l’alzina”. L’Ajuntament, però, nega que hi tingui res a veure i creu que es tracta només d’un tràmit formal perquè la immobiliària no tingui responsabilitats sobre els ocupants en cas d’accident.

En conflicte amb la propietat de les casetes (ubicades als números 13, 15 i 17 del carrer de l’Encarnació) manté en peu de guerra els veïns de Gràcia des del novembre, quan van saber que la propietat volia enderrocar-les i talar l’alzina centenària que hi ha al jardí. Des d’aleshores, l’Ajuntament també hi ha intervingut i ha trobat la forma legal perquè no s’enderroquin les casetes.

El Ple votarà protegir l’alzina

L’única via que ha trobat el govern municipal per revocar la llicència d’obres que té la propietat (que està suspesa temporalment) és que el Ple de l’Ajuntament decideixi catalogar com a patrimoni verd l’alzina centenària. Aquesta condició permetria —segons preveuen la Llei catalana d’espais naturals protegits i l’ordenança municipal de medi ambient— protegir també les casetes.

En concret, l’article 74.10.4 de l’ordenança municipal diu que “qualsevol projecte previst en una zona propera a un arbre inclòs al Catàleg d’arbres d’interès local […] haurà de garantir la seva perfecta conservació i condicions de desenvolupament”. Amb aquest pretext, l’Ajuntamnet podria revocar la llicència d’obres. Fonts de l’Ajuntament han confirmat a betevé que el Ple de febrer votarà la catalogació de l’alzina centenària d’Encarnació.