El regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, ha anunciat la via legal que ha de permetre a l’Ajuntament salvar les casetes del carrer d’Encarnació, 13-17, i l’alzina centenària que hi ha als jardins. Badia ha explicat que els mateixos veïns van alertar que l’articulat de la Llei d’espais naturals de la Generalitat assenyala que si es cataloga l’alzina com a patrimoni verd de l’Ajuntament això permetria anul·lar de forma retroactiva el permís d’obres. El regidor de Gràcia ha informat que s’ha suspès cautelarment la llicència d’obres i que quan s’aprovi la catalogació de l’alzina es podrà revocar la llicència.

La proposta es portarà al plenari de febrer o març, segons Badia. Un cop aconseguit això es podria iniciar el procés de catalogació de les casetes, protegir-ne les façanes i impedir-ne l’enderroc. El regidor de Gràcia ha explicat que es treballa amb dues opcions: d’una banda, una proposta privada que conservi façana i alzina i, de l’altra, una proposta pública “amb expropiació de la propietat que només tindria sentit si fos per construir-hi habitatge públic”, ha dit Badia.

Els advocats que formen part de la plataforma Salvem l’Alzina han trobat la fórmula que permetrà salvar la façana. Els veïns estan satisfets, tot i que prefereixen mostrar-se prudents. Antoni Ramon, membre de l’entitat, ha reconegut que el nou marc és més favorable i que aquest és “un pas en la bona direcció”. No obstant això, ha remarcat que aquest avenç s’ha fet gràcies a la força de la mobilització veïnal, i que “cal continuar tenint força”.