L’Associació de Veïns de Porta reclama que s’anomeni l’espai situat entre els carrers d’Alcúdia, Valldemossa i Deià com a plaça dels Maquis. Aquest és el nom que es va triar en el procés participatiu que va organitzar la mateixa associació ara fa un any. Els veïns es queixen que, un any després, el nom encara no ha passat per la Taula de Memòria Històrica de Nou Barris, com a pas previ per introduir-se al Nomenclàtor.

Una plaça sense nom oficial

L’espai —amb mobiliari urbà i un parc infantil— encara no té nom oficial. Segons el districte de Nou Barris, el tema està en espera d’entrar en un ordre del dia de la taula mentre que, d’altra banda, els veïns no entenen el retard. En aquest entretemps, el nom s’ha començat a utilitzar entre el veïnat de forma popular.

Facerías, el darrer maqui, va morir abatut molt a prop

A l’hora de triar el nom de la plaça, l’associació de veïns va apostar per deixar de banda noms personals, tant d’homes com de dones. El nom amb més vots va ser, en realitat, plaça de les Àvies, però com que ja existeix una altra plaça al barri que es diu dels Avis, es va optar per modificar aquest nom existent pel de plaça de les Àvies i Avis, i quedar-se amb la segona opció, la dels Maquis. Es dona el cas que, ben a prop de la plaça, va morir en una emboscada de la policia el darrer maqui urbà, Facerías.