tancament comarcal catalunya restriccions bars

El govern de la Generalitat ha establert noves restriccions per frenar els contagis de covid-19 que afectaran especialment la mobilitat i la restauració. Les mesures entraran en vigor dilluns 21 de desembre i s’allargaran fins a l’11 de gener. Durant aquest període la mobilitat serà comarcal i es permetrà l’obertura de bars i restaurants per esmorzar i dinar, mentre que els sopars s’hauran de servir per emportar o a domicili. Durant els dies de festa de Nadal hi haurà excepcions de mobilitat per poder visitar els familiars.

Són les noves mesures que ha presentat aquest divendres la Generalitat. El vicepresident del govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha alertat que “aquest no serà el Nadal que voldríem”. “La situació, que no és bona, que és preocupant, ens obliga no només a frenar sinó també a fer passos enrere”, ha dit Aragonès.

Trobades per Nadal: màxim 10 persones

El govern limita les trobades a un màxim de 6 persones fins a l’11 de gener, tot i que recomana mantenir-se únicament amb la bombolla de convivència “sempre que sigui possible”. En canvi, els dies festius de Nadal, és a dir, el 25, 25, 26 i 31 de desembre i l’1 i el 6 de gener, el nombre màxim s’amplia a les 10 persones, sempre que siguin com a màxim de dues bombolles de convivència.

Mobilitat comarcal tota la setmana

Es manté el confinament perimetral de Catalunya fins a l’11 de gener, amb excepció de les visites a familiars.

La novetat és que s’estableix la mobilitat comarcal durant tota la setmana. Aquí, però, hi ha excepcions destacades per a les bombolles de convivència:

  • per visites a familiars
  • per desplaçar-se a una segona residència
  • per anar a un establiment hoteler o rural

A més, a la zona transfronterera, l’Alt Urgell i Andorra s’integren en una sola comarca a efectes de les restriccions.

24 i 31 de desembre: confinament nocturn fins les 01 h

El confinament nocturn es manté fins a els 22 hores tots els dies de la setmana. Únicament s’estableixen 3 excepcions: d’una banda la nit de Nadal (24 de desembre) i la de Cap d’Any (31 desembre) el toc de queda s’amplia fins a la 1 de la matinada; i la nit de Reis (5 gener) fins a les 23 h.

Restauració oberta per franges horàries

Un altre de les restriccions afecta a la restauració. A partir de dilluns 21 de desembre, els bars i restaurants podran obrir però només en dues franges horàries: de 07.30 a 09.30 per servir esmorzars, i de 13 a 15.30 h per servir dinars. Els establiments que serveixen sopars podran sevir menjar per emportar de 19 a 22 h , i a domicili fins a les 23 h.

Els establiments de restauració mantindran les mateixes limitacions d’aforament que ja estaven vigents fins ara, com l’aforament del 30 % a l’interior, un màxim de 4 persones per taula (6 si són d’un mateix grup bombolla), i les terrasses obertes. Els clients només es podran treure la mascareta per menjar o beure, i mentre parlen o esperen el menjar l’hauran de portar sempre posada.

El govern ha anunciat la posada en marxa d’un pla de coordinació entre els Mossos d’Esquadra i les policies locals per fer complir aquestes mesures. S’intensificaran les inspeccions als establiments. Les sancions per incomplir les mesures poden arribar als 600.000 euros.

Comerços, cultura i equipaments esportius es mantenen oberts

Pel que fa als comerços, ja siguin botigues o centres comercials, es manté l’aforament del 30 % a l’interior dels establiments. Als centres comercials, però, es tancaran els gimnasos i establiments de restauració per evitar que s’hi vagi a “passar el dia o a fer vida social”.

També es manté l’aforament del 50 % als equipaments esportius a l’aire lliure i del 30 % als tancats, on s’haurà de demanar cita prèvia.

Les activitats culturals es mantenen amb un 50 % d’aforament i un màxim de mil persones. També l’aforament als centres de culte, que serà del 30 % i d’un màxim de mil persones.