L’Ajuntament de Barcelona ha atorgat la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a les associacions Amical de Mauthausen i Amical de Ravensbrück, així com a Lluís Martí Bielsa –a títol pòstum– per haver presidit l’Amical de les Brigades Internacionals. Els guardons volen homenatjar la lluita antifeixista i totes les persones que van ser deportades, entre les quals hi havia uns 700 barcelonins.

De fet, les medalles a aquestes associacions i a Bielsa no són casuals, sinó que aquest 2020 es commemora el 75è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració i extermini nazis. L’alcaldessa, Ada Colau, ha estat l’encarregada de lliurar els premis. “És més important que mai la memòria antifeixista, per no oblidar i per no repetir”, ha sentenciat.

Per la seva banda, el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha assegurat que el feixisme “no és cosa del passat” i ha recordat alguns episodis recents a la ciutat. Rabassa ha destacat, entre d’altres, les salutacions nazis a la plaça de Sant Jaume durant una concentració de Vox i la petició del PP en una Comissió de Drets Socials per “retirar dels noms de Companys i Puig Antich de carrers i places de la ciutat”.