La reforma de la ronda de Sant Antoni ha obert un interrogant amb l’inici del mandat de l’alcalde Jaume Collboni. Dos mesos abans de les eleccions municipals, el govern d’Ada Colau va aprovar el projecte amb divisió entre socis: els comuns hi van votar a favor i els socialistes, en contra. Amb el PSC al govern i amb BComú fora, quin futur té ara aquest projecte?

En la campanya electoral, Collboni es va comprometre a “revocar la decisió unilateral” de Colau i “tornar a construir un consens a la ronda de Sant Antoni”. Precisament, fonts municipals remeten a les declaracions que va fer Collboni i assenyalen que s’informarà de les novetats quan n’hi hagi. Al març, el PSC va votar en contra del projecte perquè considerava que no reunia el consens de la majoria de veïns i comerciants.

Un llarg estira-i-arronsa entre BComú i PSC

La reforma de la ronda de Sant Antoni, en el tram entre els carrers del Comte d’Urgell i Floridablanca, va generar un llarg estira-i-arronsa entre comuns i socialistes en la recta final del mandat anterior. Els d’Ada Colau eren partidaris de la pacificació i van incloure en el projecte final un carril bus en un únic sentit entre els carrers de Villarroel i Comte d’Urgell per eliminar el pas del bus contra direcció que hi ha en un tram del carrer del Comte d’Urgell.

En canvi, el PSC s’emmirallava en el projecte que es va acordar el 2018 (i que BComú volia actualitzar). En aquest sentit, els de Collboni defensaven que el bus passés en els dos sentits en tot el tram reformable, on volien garantir també places de càrrega i descàrrega. Les diferències entre socis de govern es van fer evidents en l’aprovació inicial del projecte, dos mesos abans de les eleccions.

Alerta de les entitats propacificació

En un comunicat, la Plataforma pro Pacificació de la Ronda de Sant Antoni ha exigit mantenir el projecte que “va consensuar i aprovar el govern municipal”. Les entitats que agrupa denuncien que s’ha endarrerit la licitació de les obres i ho consideren “una ingerència política inacceptable”. D’altra banda, el projecte de reforma que va aprovar Colau no agradava a la Plataforma d’Afectats per la Llosa de Sant Antoni.