Ja hi ha proposta definitiva per a la reforma de la ronda de Sant Antoni. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha presentat l’avantprojecte final de la transformació, que ara preveu la creació d’una gran plaça al tram de la ronda que hi ha entre els carrers de Villarroel i de Floridablanca (que s’unirà a la plaça del Pes de la Palla) i que elimina el carril bici projectat en la proposta anterior. Són dues de les condicions que demanava la Plataforma pro Pacificació de la ronda.

A més, per deixar més espai públic als vianants, la proposta definitiva elimina les places de càrrega i descàrrega previstes inicialment al tram entre Villarroel i Floridablanca (ara s’ubicaran als dos extrems de la plaça). Aquest espai tindrà parterres, vegetació, combinarà paviments de sauló i de pedra natural i inclourà una àrea de jocs infantils singulars, com els que s’estan implantant a altres llocs de la ciutat.

Acceptem les condicions de les entitats per tirar endavant una proposta amb acord i per sortir del conflicte”
Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Urbanisme

Es manté el pas de l’autobús, però no el carril bici

Pel que fa a l’altre tram de ronda de Sant Antoni que es transformarà (entre el carrer de Villarroel i el carrer del Comte d’Urgell), aquí es manté el pas de l’autobús en sentit de baixada, tal com preveia el projecte presentat fa uns mesos. Això sí, Sanz ha explicat que en paral·lel es farà una anàlisi de la xarxa d’autobús a l’entorn per si, en un futur, es pot fet passar per un altre lloc.

El que no es manté és el carril bici segregat que s’havia previst. La tinenta d’alcaldia ha explicat que ara es permetrà el pas de les bicis per qualsevol punt de la ronda de Sant Antoni (amb la mateixa lògica dels eixos verds de les superilles), encara que la prioritat serà per als vianants. La vorera al tram entre Villarroel i Comte d’Urgell farà 17 metres d’ample, al costat de ronda que toca al barri del Raval.

Objectiu: començar les obres a l’estiu

Janet Sanz ha explicat que durà a la Comissió de Govern el projecte perquè hi doni llum verda i es comenci a fer la redacció del projecte executiu, de cara al març (quan s’haurà finalitzat la retirada de la llosa de formigó). Amb aquest calendari, les obres podrien començar a l’estiu i, segons la titular d’Urbanisme, els treballs duraran aproximadament un any i mig.

Els socis del PSC del govern municipal, que els últims mesos s’han mostrat partidaris de recuperar el projecte de reforma que es va fer el 2018, rebutgen la proposta definitiva que ha presentat Janet Sanz i opinen que aquest projecte de reforma s’hauria d’aparcar fins al proper mandat.

Opinions dispars entre les entitats

Mentre que les entitats que van posar condicions a la reforma de la ronda estan contentes perquè el govern les ha acceptades, la Plataforma d’Afectats per la Llosa de Sant Antoni diu “sentir-se enganyada” amb la presentació del projecte definitiu.