rumba Ada Colau

La música s’ha convertit en un element imprescindible de tota campanya electoral. Quan falten pocs dies per a les eleccions municipals 2023, alguns dels partits que s’hi presenten han fet públiques les músiques que faran sonar en els seus actes i, de moment, hi ha un estil que s’imposa: la rumba catalana.

“Tot és culpa de Colau”, la rumba de BComú

Barcelona en Comú ha estat l’última formació a presentar la seva rumba coincidint amb l’equador de la campanya. La cançó fa broma amb el “tot és culpa de Colau”. “Si el despertador no sona, si un mosquit no et deixa en pau, si no pots dormir la mona, tot és culpa de Colau”, diu la lletra.  

La candidata dels comuns surt a casa seva i també ballant en unes imatges d’arxiu: “Vull que guanyi l’alcaldessa, que almenys ella té clar on va, vull que guanyi l’alcaldessa, que almenys ella sap ballar”. En les dues eleccions amb Ada Colau, els comuns van popularitzar ‘El run run’ i la rumba ‘Filla del Guinardó’.

‘Bo per Barcelona’, la rumba de Jaume Collboni

Jaume Collboni també té la seva pròpia rumba. L’alcaldable del PSC la va fer pública durant l’acte d’inici de campanya. La cançó s’anomena ‘Bo per Barcelona’ i el missatge de tornada és clar i concís: ‘Collboni és bo per Barcelona, Collboni és molt bo i la rumba sona’.

‘Barcelona Valiente’, la rumba d’Eva Parera

Valents, la candidatura liderada per Eva Parera, es suma a les cançons rumberes de la campanya amb ‘Barcelona valiente’, una rumba catalana que barreja el castellà i el català. En el videoclip del tema, Parera balla i canta pels carrers de Barcelona acompanyada d’alguns membres de la candidatura i un nen com a protagonista que, en un dels moments, arrenca un cartell d’Ada Colau.

La cançó, obra de Due Music i el productor Ivan Gould, es pot escoltar a YouTube, Spotify, Twitter, Facebook i TikTok.

‘Barcelona republicana’, la rumba d’Ernest Maragall

Esquerra també ha optat per la rumba catalana amb ‘Barcelona republicana’, cançó disponible des de finals de març a les principals plataformes digitals (Spotify i YouTube Music). El tema que acompanyarà Ernest Maragall durant els actes de campanya fa al·lusions a la defensa dels drets i les llibertats, el feminisme, la neteja i la seguretat, la justícia social i la sobirania de Barcelona, entre d’altres.

‘Tornaràs’, la rumba de Xavier Trias

Trias per Barcelona, la candidatura de l’exalcalde Xavier Trias (Junts) va ser la primera en fer pública la cançó de campanya, ‘Tornaràs’, també una rumba catalana. La van estrenar a principis de febrer i a l’abril van presentar una versió més llarga. El tema apel·la a la “la Barcelona que enyorem”, la que “va ser la més guapa” i apunta que “darrere la tempesta tornaràs a veure el sol”.

I la resta de partits?

Ciutadans confirma que Anna Grau usarà les músiques habituals del partit. El PP preveu fer servir la música del partit per als actes de Daniel Sirera.