(ACN) Els ambaixadors dels estats de la Unió Europea han arribat aquest dimecres a una posició de consens per començar la negociació amb l’Eurocambra sobre el certificat sanitari. L’acord entre els ambaixadors, que fixa una posició comuna dels estats, preveu que el document tingui una durada de 12 mesos, amb la qual cosa segueix la proposta de la Comissió Europea que plantejava que fos “temporal” fins que acabi l’emergència sanitària per coronavirus..

Tal com recollia també la proposta de l’executiu comunitari, el document acordat pels ambaixadors manté en mans dels estats les possibles restriccions als viatges segons la situació sanitària i descarta que el certificat sigui “un document de viatge”.

“Aquest certificat no és un document de viatge“, remarca el text, que subratlla que, en cas de desplaçament, cal “mirar les mesures públiques de salut i les restriccions” que s’apliquen a cadascun dels llocs on es viatja.

En aquest sentit, el document subratlla que “la possessió” del certificat “no és una precondició per exercir el dret a la lliure circulació”. Seguint la proposta de la Comissió Europea, els ambaixadors aposten perquè el certificat inclogui la identificació de la persona, si s’ha vacunat, si s’ha fet alguna prova de detecció de la covid-19 o si té anticossos per haver estat infectat.