L’Ajuntament i el Port de Barcelona han signat un acord per impulsar l’economia blava a la ciutat i convertir-la en un referent. Aquest és un dels sectors estratègics en què confia el consistori per reactivar l’economia postpandèmia. L’economia blava engloba l’activitat econòmica relacionada amb el mar (logística, pesca, nàutica, construcció i reparació de vaixells) i també la formació i la ciència i tecnologia vinculades al mar i als oceans. Sempre amb la sostenibilitat com a eix central.

L’acord l’han signat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, en les jornades Barcelona reAct. La voluntat és crear un districte blau que aculli empreses emergents, tecnològiques, de l’àmbit acadèmic i el sector marítim a la nova bocana i a les naus del moll de Sant Bertran. “Iniciem una cursa per conquerir un espai que ara tenim atomitzat i que volem ordenar”, ha afirmat Conesa, que ha explicat que aquests espais acolliran usos nous per “posar tecnologia” a activitats com ara la vigilància marítima, la logística i el control climàtic.

Vista del moll de Mestral, amb els locals de les discoteques tancats i sense cap terrassa

El Port Olímpic, epicentre de l’economia blava

Un dels espais en què l’Ajuntament vol fer visible l’aposta per l’economia blava és el Port Olímpic. Les discoteques que hi havia al moll de Mestral ja són història i és precisament en els locals que ocupava aquesta activitat on aterra l’economia blava. “Allà on abans hi havia un oci de poca qualitat, ara hi haurà empreses tecnològiques, digitals i ‘start-ups’ vinculades a l’economia blava, aquest és el gran canvi”, ha afirmat Collboni, que ha dit que es farà amb “agents públics i privats”.

Segons el primer tinent d’alcalde, en aquest espai es preveu crear 400 llocs de treball “a curt termini”. Barcelona Activa hi crearà espais d’acceleració i incubació d’empreses especialitzades en economia blava. A la ciutat, aquest sector dona feina a 15.000 persones i genera 3.750 M € de facturació anual, segons l’Ajuntament.