El president d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, considera que el socialista Jaume Collboni és el “beneficiari directe” del Barcelonagate i l’espionatge del CNI a Barcelona, i que Ada Colau n’ha estat la “beneficiària indirecta” en acceptar els vots de Manuel Valls que van fer possible que fos investida alcaldessa.

En una compareixença a la seu d’ERC, acompanyat de la portaveu del partit, Marta Vilalta, el líder dels republicans considera que el responsable directe d’aquest cas és el Govern espanyol que “és qui té l’instrument i qui el llueix desvergonyidament”. A l’altre cantó, Maragall hi situa els perjudicats, en primer terme els ciutadans i la democràcia, però també ERC i ell mateix.

Maragall demana una resposta unitària del consistori

Maragall ha defugit la picabaralla amb Ada Colau, que aquest dilluns al matí li ha demanat en un missatge a Telegram una “rectificació sincera”. El republicà considera que ja ha aclarit les paraules d’aquest diumenge quan inicialment va insinuar la complicitat de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en l’espionatge del Centre Nacional d’Intel·ligència, però després de les crítiques dels comuns va matisar-ho. “Li ho vaig dir i ho repeteixo. Ni ho he dit, ni ho he pensat mai. Considero que està absolutament aclarit”, ha insistit.

De fet, el republicà demana “una reacció conjunta i directa” de tot el consistori. “Espero que ells també reaccionin en termes de democràcia i ens troben junts en aquest combat que és comú”, ha reclamat. Sobre la possibilitat de celebrar un ple extraordinari sobre aquest cas d’espionatge, com demana Junts, Maragall està disposat a parlar-ne. “No veig per què no”, admet però reclama que el debat “tingui repercussió democràtica”.