(ACN i redacció) La Generalitat ha homenatjat els deportats i víctimes catalanes del nazisme al camp de Mauthausen, a Àustria. L’acte s’emmarca en la commemoració del 77è aniversari de l’alliberament del camp. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha recordat que el camp va ser una “xarxa d’horror i terror” i considera que és important “recordar aquests episodis negres i denunciar que el feixisme no pot campar lliurement pels carrers”. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha aprofitat l’ocasió per reclamar a l’Estat espanyol que es facin “actes de memòria, justícia i reparació a l’altura d’una democràcia”.

Lourdes Ciuró ha destacat que “qui vulnera els drets fonamentals en nom d’alguna idea està posant la base perquè el totalitarisme i el feixisme tornin a campar pels nostres carrers i places”. En aquest sentit, ha destacat la importància de divulgar la memòria democràtica entre les noves generacions perquè “les víctimes vives cada cop són menys i hi ha el perill que el record s’esmorteeixi”. Per això, ha dit, el govern hi “planta cara” tirant endavant lleis com la de memòria democràtica.

Barcelona recorda les víctimes de l’Holocaust amb una encesa d’espemes a la plaça de Sant Jaume

Colau: “No s’ha fet memòria d’Estat”

Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que també ha estat present als actes de commemoració, ha volgut tenir un record per als supervivents i familiars. “És necessari demanar-los disculpes oficialment perquè en els darrers anys s’han començat a fer polítiques de memòria, però són insuficients i arriben tard”, ha expressat Colau, que ha criticat que a l’Estat “no s’hagi fet una política de memòria d’Estat com sí que s’ha fet a França i Itàlia”. Per això, ha reclamat que es facin actes “de memòria, justícia i reparació a l’altura d’una democràcia”. “No hi ha democràcia sense antifeixisme i ja és hora que al conjunt de l’Estat i a totes les administracions s’incorpori com una peça nuclear”, ha sentenciat.

A més, Colau considera que aquesta reparació de les víctimes també serviria per “defensar les futures generacions davant de la barbàrie”. “Veiem a Europa com creixen els discursos d’odi, també a casa nostra, amb forces que fins i tot ocupen posicions de govern, i això posa en perill la mateixa democràcia”, ha lamentat l’alcaldessa, que creu que és “imprescindible practicar la memòria antifeixista per enfortir la democràcia i defensar la pau, la llibertat i la felicitat de les pròximes generacions”.

7.000 espanyols i catalans enviats al camp

La consellera ha assenyalat que més de 7.000 espanyols i catalans van acabar a Mauthausen després d’haver patit “els estralls de la Guerra Civil Espanyola i d’haver-ne pogut escapar”. “Són persones a qui es va desposseir de tot, fins i tot de la seva condició humana. La seva memòria ens esperona a continuar treballant contra el feixisme i les seves aberracions”, ha afegit Ciuró.

El camp de concentració de Mauthausen i el crematori de Gusen van ser un dels grans complexos d’extermini nazi. El primer camp de Mauthausen, format per fins a 49 subcamps, va ser construït pels mateixos presoners entre 1939 i 1940. Hi van ser deportades unes 200.000 persones, 120.000 de les quals hi van morir.