Les festes de Nadal a Barcelona són a tocar i l’Ajuntament ja té a punt el dispositiu d’aquesta campanya. L’objectiu és garantir la seguretat, la mobilitat i la convivència i, per aconseguir-ho, 424 agents de la Guàrdia Urbana prestaran servei a la ciutat dins del dispositiu de Nadal, fet que representa un increment d’un 16 % respecte a l’any passat. Aquests efectius treballaran de forma coordinada amb els Mossos d’Esquadra però també amb la resta de serveis de la ciutat.

La campanya s’allargarà fins al 7 de gener i també inclou 114 treballadors del serveis de neteja i la recollida de residus, amb especial atenció als eixos comercials i els espais on se celebrin activitats, fires i esdeveniments amb gran afluència de persones com la cavalcada de Reis, la nit de Cap d’Any o la Cursa dels Nassos.

Restringir l’accés al centre

La Guàrdia Urbana està preparada per bloquejar l’accés al centre de la ciutat en vehicle privat en cas de col·lapse i quan els pàrquings estiguin plens. El director de Serveis de Mobilitat, Adrià Gomila, ha assegurat que ja s’ha fet en altres ocasions: “No és una cosa nova”.

Aquest Nadal, la mobilitat al centre pot ser encara més complicada per les obres a la via Laietana i la Rambla, ha admès Gomila. Per això, les patrulles de la Guàrdia Urbana estaran ubicades en punts clau, com el carrer de Pau Claris, i estan preparades per impedir l’entrada al centre.

Reforç del transport públic

Per això, una de les principals recomanacions és desplaçar-se a peu o en transport públic als eixos comercials en general i, al centre, en particular. TMB ha reforçat el servei de metro i d’autobús, sobretot els festius i diumenges amb comerços oberts.

Campanya per sancionar patinets

Pel que fa a l’àmbit de la convivència, el dispositiu serà, segons expliquen els responsables, “una continuïtat del Pla endreça”. En aquest sentit, destaquen les 52.000 multes interposades fins ara, sobretot per venda ambulant, consum d’alcohol a la via pública, incivisme en l’oci nocturn i grafits.

A més, entre aquest dilluns i el 10 de desembre també es farà una campanya específica centrada a garantir que els conductors de vehicles de mobilitat personal, com ara els patinets elèctrics, compleixen les normes.

La Guàrdia Urbana també farà inspeccions en locals d’oci nocturn, sobretot els que tinguin més aforament i tinguin previstes festes de la nit de Cap d’Any amb gran afluència de públic. També estaran molt amatents a l’organització de possibles festes il·legals a través de les xarxes socials.

Què vols saber del Nadal 2023?