La princesa d’Astúries s’ha estrenat en català fent un breu discurs a l’entrega de Premis Princesa de Girona 2019 al Palau de Congressos a Barcelona, una cerimònia marcada per la xiulada i cassolada a l’exterior de l’edifici des de força estona abans de l’inici de l’acte. La princesa Elionor ha explicat davant dels assistents que els seus pares, els reis d’Espanya, “ens han parlat de Girona i Catalunya sempre amb veritable afecte”.

Per això, i després d’agrair la tasca de la Fundació Princesa de Girona pel “compromís amb els joves i amb la terra”, ha assegurat que “Catalunya sempre ocuparà un lloc especial en el meu cor”. Elionor ho ha dit abans del discurs del rei, en un parlament en què, també en castellà, la princesa d’Astúries ha afegit que els guardonats són “un exemple per als joves de tot Espanya i “us admiro molt perquè representeu els millors valors de la fundació”.

Es tracta de la primera vegada que la princesa d’Astúries parla en català i ho ha fet en una visita del rei i la família reial que es podria haver cancel·lat ja que JxC i ERC havien demanat a la Junta Electoral que s’anul·lés per coincidir amb campanya electoral. Les protestes s’han produït per la presència del rei a Catalunya i arran de la sentència del procés. Han estat convocades per diferents entitats com els CDR, l’ANC i Pícnic per la República, però també s’hi han sumat partits que es troben en plena campanya per a les eleccions generals del 2019: ERC, JxC i la CUP.

Aquí pots recuperar el discurs complet de la princesa d’Astúries: