premis princesa girona 2019

La cerimònia de lliurament dels Premis Princesa de Girona 2019, que s’ha fet aquest dilluns a Barcelona al Palau de Congressos, ha estat marcada per les protestes i manifestacions de diverses entitats a les quals també s’han sumat partits en rebuig a la visita del rei a Barcelona, que ha vingut acompanyat de la reina Letícia, la princesa d’Astúries, Elionor, i la infanta Sofia.

L’acte d’entrega dels guardons ha comportat un fort desplegament policial i un blindatge molt ampli des d’aquest diumenge, quan els CDR ja van convocar una cassolada. L’ANC, Pícnic per la República i els CDR han estat des de les 16 h concentrats davant el Palau de Congressos tallant la Diagonal, on s’han produït moments de tensió entre els Mossos d’Esquadra, seguretat privada i manifestants.

El català guardonat Xavier Ros-Oton recull el premi amb un llaç groc

En aquesta desena edició dels Premis Fundació Princesa de Girona, que ha comptat amb la visita més polèmica de la família reial a Barcelona després de la sentència del procés i les mobilitzacions dels darrers dies, el català guardonat Xavier Ros-Oton, premi a la investigació científica, ha recollit el premi amb un llaç groc a la solapa de la jaqueta, un símbol que el matemàtic ha volgut fer ben visible a la cerimònia quan ha saludat la princesa Elionor i la reina Letícia. La resta de guardonats han estat: Ignacio Hernández Medrano (premi a l’empresa), Rafael Rodríguez Villalobos (premi a les arts i les lletres), Begoña Arana Álvarez (premi social) i Maria Jammal (premi internacional).

Primer discurs en català de la princesa d’Astúries

En aquesta edició també ha estat la primera ocasió en què s’ha pogut escoltar la princesa d’Astúries, Elionor, parlar públicament en català. Ha fet una part de la seva intervenció en llengua catalana, moment en què ha aprofitat per recalcar que “Catalunya sempre ocuparà un lloc especial al meu cor” després d’explicar que els seus pares, els reis d’Espanya, “ens han parlat de Girona i Catalunya sempre amb veritable afecte”.

El rei Felip VI: “La violència i la intolerància no poden tenir cabuda”

El rei Felip VI també ha fet un discurs en finalitzar l’acte en què ha rebutjat la “violència i la intolerància” i ha explicitat el seu compromís amb els valors “d’una Catalunya orgullosa”. El monarca ha volgut aprofitar per reivindicar que Espanya, ha dit, és un “estat democràtic i constitucional” i defensa els valors “d’una Catalunya orgullosa”.