Lapsus lingüístics, discursos que es compliquen i animals, de tot tipus, que entren en campanya. Aquest és el recull d’històries d’aquest novè dia de campanya de les eleccions municipals 2019.

1. Un gos socialista?

Els balcons del pati interior de la Fundació Maria Aurèlia Capmany han fet anar força de corcoll la seguretat del ministre Marlaska. El ministre de l’Interior ha acompanyat a fer campanya l’alcaldable socialista, Jaume Collboni, aquest dissabte i el munt de balcons que envoltaven l’espai ha fet patir per la seguretat del ministre davant la possibilitat de llançament d’algun objecte per part d’algú d’entre les desenes de veïns. La presència del ministre ha fet aixecar alguna tapa del clavegueram barceloní per fer comprovacions, però el que ha fet aturar el míting de campanya de Collboni aquest dissabte ha estat un gos. Un gos que, segons alguns assistents a l’acte, votarà PSC a les municipals 2019. Collboni s’ha dirigit al gos: “Que guanyo jo? Gràcies!”.

2. Discurs vs. micròfon, al ring

Aquest dissabte al ring dels problemes tècnics “del directe” hi ha pujat Jordi Graupera, candidat de Barcelona és Capital, en el seu acte central de campanya a Sants. Graupera, quan estava en una part intensa del seu discurs contra la “classe política” actual, ha hagut de batre’s en una batalla amb el micròfon. Mentre deia “que mai més torni a passar que tenim una classe política que ens diu que som febles. Que mai més torni a passar que els que haurien de defensar les nostres aspiracions es dediquen a desmuntar-les…”. Finalment, Graupera ha esquivat la guerra al ring amb el micròfon, introduint les dificultats perquè se subjectés al seu discurs: “Que mai mes torni a passar que els nostres polítics posen micròfons que cauen”.

3. Greu error o delicte?

Aquest dissabte ha estat el primer dia en què ha aparegut l’alcaldable de Junts per Catalunya, Joaquim Forn, en un míting de campanya, i els nervis o el subconscient l’ha traït. Forn acusava el govern de Colau d’haver “donat l’esquena a una part de la ciutadania” i ho ha qualificat “d’error i de delicte”. Se n’ha adonat ràpidament i ha estat àgil amb el llenguatge, i amb la justificació: “ai perdó. Colau ha comès aquest greu error. Pensant tant en el Tribunal Suprem que ja confonc on estic…”

4. Ficada de pota (d’elefant)

Gabriel Rufián ha entrat en campanya municipal ben fort. No només pels resultats a les generals dels republicans, sinó també per la ficada de pota en un acte a Vilapicina i la Torre Llobeta. I és que Rufián ha titllat de “cementiri d’elefants” el Senat espanyol, en un acte en què la casualitat ha volgut que hi hagués la senadora republicana Ana Surra. Per això Rufián ha despertat riures còmplices, i un pèl tímids, davant la ficada de pota (d’elefant) quan ha dit “Maragall podria estar al cementiri d’elefants”, que ha quedat suavitzada quan hi ha afegit: “Hi ha gent com Ana Surra que dignifica” el Senat.

5. Un ganxo a mitges

En el mateix míting en què ha participat Forn aquest dissabte, al número nou de Junts per Catalunya, Joan Rodríguez, l’han traït els nervis i la pressió, potser, d’estar al seu districte. Rodríguez ha intentat enganxar el públic amb un joc de preguntes i respostes però no se n’ha sortit. Ha preguntat al públic “algú de vosaltres ha vist algun dels prodigis que prometia Colau materialitzat?” i el públic hi ha respost amb un gran, i llarg, “NO!”. A continuació ha preguntat “i d’oportunitats, n’heu vist?” i la dinàmica ha fet que el públic respongués…

6. Promesa electoral amb lapsus inclòs

El candidat del PP, Josep Bou, ha tingut un petit lapsus a l’hora de defensar una de les seves promeses electorals aquest dissabte a la tarda. Quan Bou ha volgut iniciar criticar que es vulguin tancar les discoteques del Port Olímpic, un anunci fet pel govern municipal fa pocs dies, ha oblidat alguna part important de la frase… Després, ha confessat als periodistes, el perquè no acostuma a anar a discoteques.

7. Tres cupaires i un cafè

La pluja ha deixat una imatge estoica de tres cupaires resistint a primera fila en un acte a la plaça Orfila, a Sant Andreu. La candidata de la CUP, Anna Saliente, ha estat acompanyada aquest dissabte per, entre alguns militants, uns altres dos cupaires, i un cafè, a primera fila de l’acte. La pluja ha aigualit l’ambient assembleari dels cupaires aquest dissabte.