Només uns dies després que l’alcaldessa, Ada Colau, apostés per mantenir l’estàtua de Cristòfor Colom, la CUP li ha insistit que la retiri. No és la primera vegada que els anticapitalistes fan la petició. Ja al 2016 ho van portar, sense èxit, al Ple Municipal, però ara demanen a Colau que afronti el debat: “Barcelona ha de fer els deures”, adverteix l’exregidora de la CUP Eulàlia Reguant.
En un moment en què el debat ha tornat amb força per les protestes antiracistes arran de la mort de George Floyd a Minnesota, i després que en ciutats com Buenos Aires, Caracas, Los Angeles o San Luis hagin retirat monuments a la figura del colonitzador, Reguant ha exigit que Barcelona deixi d’enaltir-lo com a “icona”.

Amb una placa explicativa no n’hi ha prou

Quan l’alcadessa, Ada Colau, va explicar aquest dilluns com creia que havia de ser el monument a Colom de la plaça del Portal de la Pau, va dir que “és una icona de Barcelona per bé i per mal”, motiu pel qual, tant ella com “tots els experts consultats” aposten per deixar-la  de forma crítica amb una placa o exposició que expliqui tot el que va suposar. Ara bé, per la CUP “no n’hi ha prou” en posar una placa explicativa i exigeix al govern municipal que en planifiqui la retirada de manera “immediata”. També instat la resta de formacions del consistori perquè es decantin públicament sobre la qüestió.