pancarta coronavirus ajuntament

“A vegades tenim la sensació que la nostra feina no és prou útil”. Amb aquesta afirmació, el portaveu d’ERC a Barcelona, Jordi Coronas, ha plantejat a la Comissió de Presidència modificar el Reglament orgànic municipal (ROM) per canviar el funcionament de les comissions i els plens de districte. Tots els grups, també els del govern, s’han sumat a la petició i han acordat crear un grup de treball per “modernitzar el ROM”.

A les comissions i als plenaris, l’oposició pot presentar propostes d’acord a votació, però per molt que s’aprovin no tenen caràcter vinculant i, per tant, el govern no té l’obligació d’executar-les. “Moltes s’aproven però després no hi ha cap garantia que s’aixequi el boli per fer-ho”, ha dit Coronas. Per això, ha plantejat canviar el ROM, que data del 2001, perquè les propostes siguin d’obligat compliment.

La regidora de Règim Intern, Montserrat Ballarín, ha negat que a l’Ajuntament de Barcelona hi hagi un dèficit de qualitat democràtica: “L’oposició té mecanismes per controlar el govern”. Ara bé, sí que s’ha avingut a discutir una modificació del ROM en un grup de treball per posar-lo al dia i que segueixi sent “un exemple de qualitat democràtica”.

En el debat, Coronas ha reiterat la petició perquè els consellers de districte siguin escollits per via directa. Els grups també han criticat que els plens de districte prenguin acords “sense capacitat executiva”, ha denunciat Josep Bou (PP). “Sembla més un entreteniment polític que no dona fruit”, ha reblat Coronas.