Amb l’onada de protestes antiracistes que ha generat la mort de George Floyd a Minnesota, diverses estàtues de Colom de ciutats americanes com Miami o Boston han estat destrossades o, fins i tot, decapitades per manifestants. Ara, el debat sobre quin ha de ser el futur del Colom de la plaça del Portal de la Pau de Barcelona, instal·lat l’any 1888, es reobre.

La metxa torna a encendre’s

La CUP va proposar al ple l’any 2016 retirar l’estàtua del colonitzador, però la proposta no va tenir continuïtat. En el context actual, la presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha recollit novament aquesta proposta de “desmuntar l’escultura de Colom” i, darrerament ha dit, contextualitzar-la. Malgrat tot, el consistori ha descartat ràpidament la proposta amb cap vot a favor.

Quina en seria una bona solució?

L’historiador de l’art Jordi Guixé explica que la via pública és plena de missatges i “és fonamental saber que cadascun ve d’un context concret (una república, una dictadura) i que, per tant, sempre hi haurà discrepància”. Guixé creu que “la solució no és deixar les coses tal com estan, però tampoc no és just fer-les desaparèixer”, sinó que cal trobar un punt intermedi, la reinterpretació.

Hi ha estàtues amb memòries que tenen un origen “purament antidemocràtic” i, per aquest motiu, explica, “hem de reinterpretar-les precisament per extreure’n aquesta memòria incòmoda que tenen associada”. La idea, segons Guixé, és arribar a extreure una part positiva de cada un d’aquests missatges de la via pública, ja sigui per fer-nos reflexionar o bé fer-nos recordar.

L’estàtua d’Antonio López, un mal exemple

L’any 2018, després d’un llarg procés, l’Ajuntament va decidir retirar l’estàtua de l’esclavista Antonio López de la plaça que duu el mateix nom. Malgrat que l’estàtua ja no hi és, sí que s’hi manté l’altar amb les inscripcions. A més, la idea inicial de canviar el nom de la plaça -de plaça d’Antonio López a plaça d’Idrissa Diallo- no va prosperar tampoc, ja que segueix mantenint el nom de l’esclavista.

Aquest exemple, segons l’historiador, no és una solució adient a la problemàtica, ja que, “malgrat que no hi ha l’estàtua, els missatges i la simbologia segueixen sent els mateixos”. De fet, Guixé ja havia treballat en una possible solució reinterpretativa per a l’espai, i fins i tot, en va arribar a fer un esbós.

La idea mantenia l’estàtua a la plaça, però enfonsada dins d’una piscina d’aigua provinent del mar de la ciutat. Aquesta, segons ell, seria una bona forma de reconvertir el missatge d’esclavisme que suscita l’obra.

Missatges a favor del “Black lives matter”

Una desena de pancartes en record de George Floyd o amb el lema “Black lives matter” encerclen la base de l’estàtua de Colom de Barcelona. Mentre no s’hi fa cap reinterpretació, alguns ciutadans aprofiten per apropar-s’hi i penjar-hi els seus missatges per condemnar el racisme.