La Comissió d’Economia ha aprovat inicialment la modificació pressupostària de l’Ajuntament de Barcelona per adaptar els comptes del 2020 a la crisi del coronavirus. El pressupost postcovid ha superat el primer tràmit amb un consens inusual sense cap vot en contra. JxC, Cs, PP i Barcelona pel Canvi hi han votat a favor, mentre que ERC s’ha abstingut en espera de l’aprovació definitiva, al ple del 24 de juliol.

La modificació del pressupost s’ha fet per adaptar les finances municipals als 310 M € de dèficit pel coronavirus. Per fer-hi front, el govern municipal ajornarà obres i mobilitzarà els superàvits d’anys anteriors. A més, el nou pressupost postcovid inclou un fons de 90 M € per combatre la crisi, amb diners per a més despesa social (35 M €), la reactivació econòmica 30 M €, l’espai públic i la mobilitat 15 M € i el sector cultural 10 M €.

ERC tem retallades

El líder d’ERC, Ernest Maragall, ha demanat garanties al govern que no hi haurà retallades per votar a favor del nou pressupost. “Volem treballar perquè sigui una modificació i no l’anticipació d’una retallada inevitable”, ha dit Maragall. El regidor de Pressupost, Jordi Martí, li ha replicat que es manté “l’esperit bàsic” dels comptes aprovats al febrer i que “si treballem junts els farem encara més expansius”.

Peticions per ampliar el fons covid

Malgrat votar-hi a favor, la resta de grups han posat sobre la taula més demandes per ampliar el fons de 90 M €. “Podria ser més per aturar aquest xoc tan bèstia a l’activitat econòmica”, ha sentenciat Elsa Artadi (JxC). Des de Cs, Luz Guilarte ha plantejat al govern fer arribar el fons als 120 M € amb més mesures fiscals. El popular Josep Bou ha anunciat al·legacions per incorporar noves ajudes al fons covid.

Eva Parera (BCN Canvi) ha dit que lluitaran per incloure el que creuen que fa falta en un fons “insuficient”. Des del govern, la regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarin, ha dit que treballaran perquè “tothom se senti el màxim de reflectit, perquè és el que ens demana la ciutadania”.