3.000 persones, segons dades de la Guàrdia Urbana, s’han concentrat aquest diumenge al matí a la plaça de Sant Jaume amb el lema “Black lives matter”. La protesta l’ha convocada el col·lectiu CNAAE (Comunitat Negra Africana i Afrodescendent a Espanya), una agrupació creada arran de les protestes que han sorgit als Estats Units per la mort del ciutadà afroamericà George Floyd.

A més de denunciar aquest incident, l’objectiu de la convocatòria ha estat traslladar que el racisme no és cosa només dels Estats Units i que a Catalunya i a Espanya també n’hi ha.

Al llarg de l’acte, s’han llegit el nom i les circumstàncies en què van morir arreu d’Espanya diverses persones negres a mans de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra. Per exemple, aquí a Barcelona Idrissa Diallo i Aramis Manukyan, que van perdre la vida al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca.

manifestacio antiracista george floyd

Aquest diumenge també hi ha hagut concentracions en altres ciutats com Madrid, Bilbao o Múrcia. Els convocants asseguren que la protesta neix arran del que ha passat als Estats Units, però que les reivindicacions són locals, “contra el racisme que hi ha a Espanya i a Catalunya”.

L’1 de juny ja hi va haver una altra concentració davant del consolat dels Estats Units a Barcelona per protestar per la mort de George Floyd.

Concentració amb mesures de seguretat pel coronavirus

Des de la CNAAE aclareixen que el que han convocat el 7 de juny és una concentració i no una manifestació, per les circumstàncies excepcionals pel coronavirus. Des de l’organització asseguren que s’han seguit els protocols de seguretat per la covid-19, mantenint les distàncies i anant amb mascareta. El Sindicat de Venedors Ambulants han dut una partida extra de mascaretes per a les persones que no en tenien o no en duien. El sindicat també ha elaborat samarretes amb el lema “Black lives matter”.