La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha assegurat que el partit surt “més fort” de la consulta en què la militància ha decidit sortir del govern de la Generalitat amb un 55,73 % dels vots. En una compareixença per valorar els resultats de la votació, Borràs ha dit que “Junts guanya i Pere Aragonès perd”, i ha afirmat que potser el president de la Generalitat s’haurà de sotmetre a una consulta al Parlament perquè “ha quedat en dubte”.

Borràs no ha escatimat retrets al president de la Generalitat i, fins i tot, ha assegurat que l’executiu d’Aragonès és “un govern fracassat” perquè “ha perdut legitimitat democràtica i ha prioritzat pactes amb el PSOE en lloc dels que van propiciar la seva investidura”. La presidenta de Junts ha recordat que el govern d’Aragonès es queda amb 33 diputats dels 74 que el van investir (sumant els 32 de Junts i els nou de la CUP).

Junts agraeix el suport de Trias

El partit ha volgut tenir unes paraules especials per a l’exalcalde Xavier Trias, qui ha estat temptat de ser candidat de Junts a les eleccions municipals del 2023. “Ha enviat un missatge personal per dir: ‘En un moment així, compteu amb tota la meva col·laboració’“, ha explicat el secretari general del partit, Jordi Turull.

A banda de la referència a Trias, el mateix Turull ha volgut enviar un missatge als votants de Junts i al conjunt de l’independentisme. “Junts per Catalunya no ens desentenem de res. Sortim del govern, però serem al costat de la gent amb el compromís d’assolir la independència de Catalunya“, ha dit. També creu que l’independentisme “no es veu afeblit” amb aquesta situació.

“Cap rectificació” per part d’ERC

En qualsevol cas, Turull ha volgut deixar clar que el partit “ho ha provat tot i més” per mantenir el govern, però que considera que no hi ha hagut “cap rectificació” per part d’Esquerra Republicana i que l’executiu no s’estava acostant a l’assoliment de la independència.