El Consell per la República es presenta oficialment aquest dimarts al vespre, en un acte al saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. L’organisme funcionarà com una institució privada -sense finançament públic- i mantindrà un “lligam institucional” amb la Generalitat, segons ha afirmat la portaveu del govern català, Elsa Artadi. Estarà liderat per Carles Puigdemont i coordinat per Toni Comín des de Waterloo, i tindrà com a objectiu fonamental la internacionalització del cas català.

La presentació del primer òrgan polític que funcionarà des de l’estranger té lloc quan fa justament un any que Puigdemont i la meitat del seu govern van aparèixer per sorpresa a Brussel·les el primer dilluns després de la declaració de la independència al Parlament de Catalunya. El Consell per la República era un dels objectius de l’acord de legislatura entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, però s’ha hagut d’ajornar durant mesos per les repetides complicacions de la investidura, primer, i la detenció del Puigdemont a Alemanya, després.

El projecte es va presentar el 22 d’octubre en una reunió de les organitzacions independentistes a Waterloo on només va faltar la CUP. El dissabte 8 de desembre està previst que es faci la presentació pública del Consell a Bèlgica en una assemblea que representarà el primer gran acte del nou organisme fora d’Espanya.