Un any després de la proclamació de la República Catalana al Parlament de Catalunya, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat en un discurs institucional al Palau de la Generalitat que, tot i que no serà un camí fàcil, “tornar enrere no és cap opció”.  Torra ha assenyalat que “el compromís amb la llibertat, els drets civils i la democràcia no serà mai la moneda de canvi ni negociació” perquè el dret a l’autodeterminació no és ” propietat de cap govern, és un dret del poble de Catalunya i no hi renunciarem mai”.

Com ja ha afirmat en altres ocasions, el president ha repetit que no acceptarà cap sentència que no sigui “la lliure absolució dels encausats, el retorn dels exiliats i la fi de totes les causes contra els represaliats”, i ha dit que, si surt “una sentència condemnatòria, ens hi enfrontarem amb la força de l’1-O”.

La CUP demana un “procés de desobediència del règim del 78”

La Candidatura d’Unitat Popular ha denunciat en un comunicat que la manca d’iniciativa de les institucions han “malbaratat” el capital polític de l’1 d’octubre i ha insistit que “la unilateralitat i la desobediència són l’única via per exercir el dret a l’autodeterminació”. La CUP aposta per una ruptura amb l’Estat i una mobilització que condueixi “de nou a l’exercici del dret a l’autodeterminació” i, per aconseguir-ho, afirmen que caldrà “un procés de desobediència civil i institucional destituent del règim del 78”.

Ciutadans també recorda el 27 d’octubre

Qui també ha recordat el primer aniversari de la declaració d’independència ha estat Ciutadans. Han fet un acte a Reus, on Inés Arrimadas ha reconegut que va ser un dia que mai no oblidarà i ha qualificat la proclamació d’independència d’infàmia i de cop d’estat. La líder de la formació taronja a Catalunya ha recordat als independentistes que mai no podran marxar d’Espanya. Tot afirmant que, malgrat que aquells dies es van trencar relacions entre famílies i amics, no podran fer al mateix amb Espanya.

Per la seva banda, la líder de l’oposició Inés Arrimadas ha qualificat de “ridícul i greu” la creació del consell assessor del Fòrum Cívic Constituent i ha acusat el govern de Torra de voler “escapar del control legal i parlamentari”. “Volen fer un govern paral·lel i Sánchez diu que estan dins de la normalitat, no els volen fer enfadar”, ha afirmat Arrimadas.