Fa just un any, el Parlament de Catalunya va proclamar la República Catalana i, poc després, Madrid va activar l’article 155, que es va allargar durant més de set mesos, fins que es va constituir el govern de Quim Torra.

L’aprovació de la declaració d’independència va ser un moment clau a la tardor del 2017 per tot el que vindria després, però també per la tensió i els esdeveniments canviants just abans del 27 d’octubre.

Eleccions anticipades o declarar la independència

Amb l’amenaça del 155 a sobre, el president Carles Puigdemont tenia dues opcions sobre la taula: convocar eleccions anticipades o declarar la independència.  El 26 d’octubre, Puigdemont va accedir en un primer moment a avançar els comicis per intentar evitar l’aplicació del 155 i la decisió li va costar retrets per part del sector independentista.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Puigdemont, 26 d’octubre de 2017: No hi ha garanties que justifiquin la convocatòria d’eleccions” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2F/beteve.cat/politica/en-directe-compareixenca-del-president-de-la-generalitat-carles-puigdemont/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

El rebombori que es va generar va fer que la mateixa tarda del 26 d’octubre, Puigdemont es va desdir i va deixar en mans del Parlament la resposta al 155. Davant d’aquest gir d’estratègia, el conseller Santi Vila va dimitir perquè no estava d’acord amb la decisió del president.

El 27 d’octubre el ple del Parlament va votar en secret la proclamació de la República, però els diputats de Cs, PSC i PPC van abandonar l’hemicicle perquè no estaven d’acord amb la votació. Finalment, l’aleshores presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va anunciar que la declaració d’independència quedava aprovada amb 70 vots a favor, 10 en contra i 2 vots en blanc.

Reacció immediata de la ciutadania

Milers de persones es van concentrar a les portes al voltant del Parc de la Ciutadella, on hi ha el Parlament, per celebrar la proclamació de la república. Mentrestant, a l’escala d’honor del Parlament, els partits independentistes i els alcaldes sobiranistes van envoltar el govern català com a símbol d’unitat i de força.

El Senat aprova aplicar el 155

Aquell mateix dia, a Madrid, el Senat va aprovar per majoria absoluta l’aplicació de l’article 155. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va dissoldre el Parlament de Catalunya i va convocar eleccions autonòmiques per al 21 de desembre.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”El govern espanyol aplica el 155 a Catalunya” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/mariano-rajoy-dissol-parlament-catalunya-convoca-eleccions-21-desembre/|||” css=”.vc_custom_1540210391676{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

En aquell moment, la governabilitat de Catalunya va passar a les mans de Soraya Sáenz de Santamaría, fins el 17 de maig, moment en què Quim Torra va prendre possessió com a 131è president de la Generalitat.