(ACN ) El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el decret de mesures per a la “nova normalitat” que s’ha de posar en marxa quan s’acabi l’estat d’alarma, i descarta una recentralització de competències. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que s’ha negociat el borrador i que han decaigut alguns punts. Entre els quals, la possibilitat “en cas que sigui necessari” de reassumir el control: “No hi haurà cap invasió”. També s’ha pactat reduir les distàncies de seguretat interpersonal de dos metres a 1,5 metres. La normativa, que estarà en vigor fins que es “derroti el virus”, preveu també l’obligatorietat de dur mascareta —tant en espais públics com privats— si no es pot mantenir la distància i preveu multes de fins a 100 euros per als qui ho incompleixin.

El decret aprovat per l’executiu espanyol fixa que la covid-19 es considerarà una malaltia de declaració obligatòria urgent. Això implicarà que s’hauran de facilitar a les autoritats de salut pública competents totes dades necessàries per al seguiment i vigilància del virus. Els serveis de salut de les comunitats autònomes hauran de continuar garantint, especialment a la primària, que a “tots” els casos sospitosos de coronavirus se’ls faci una prova PCR o un test de diagnòstic tan aviat com sigui possible.

El 21 de juny s’acaba l’estat d’alarma

El ministre Illa també creu que si tot evoluciona com fins ara, el proper 21 de juny, quan està previst que s’acabi l’estat d’alarma, es donaran les condicions perquè “tot Espanya entri en la nova normalitat”, també les comunitats autònomes de Catalunya i Madrid. Això vol dir que es podran aixecar les restriccions de mobilitat i es podrà circular lliurement per tot el territori estatal. Illa, però, ha afegit que si es produís algun canvi en algun territori sobre l’evolució de l’epidèmia no els tremolarà el pols a l’hora de prendre decisions.