El debat sobre la idoneïtat d’avançar el pas a la fase 3 dilluns que ve és, segons experts consultats per betevé, coherent amb la situació actual, en què els contagis han baixat molt i s’ha millorat en capacitat de detecció. Segons el metge i investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, Salvador Macip, “els canvis més importants es van produir a les primeres fases, quan es va passar d’estar confinats a sortir i fer coses”. Malgrat considera que la prudència de mantenir els 14 dies per fase no està de més en la situació actual, no creu que amb l’arribada de la fase 3 “els canvis siguin prou importants com perquè hi hagi una gran pujada de contagis de cop”.

El matemàtic i investigador de l’Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, Àlex Arenas, considera que la situació ha millorat prou com perquè sigui lògic plantejar-se la possibilitat d’un canvi prematur de fase. Ara bé, ell apostaria per la prudència i per mantenir els 14 dies estipulats fins ara: “Tinc la sensació que es vol córrer massa però si esperem una setmana més podrem assegurar amb més rotunditat que l’evolució de la pandèmia és la correcta”.

I ho diu, sobretot, pel desgavell de les dades de nous contagis. “Si a mi em preguntes si tenim una fotografia clara de quina és la situació epidemiològica a Catalunya, jo que m’hi dedico, et dic que no. És bàsicament, impossible, saber exactament on ens trobem perquè les dades de la conselleria ni el ministeri no ens ho permeten saber”.

El nombre de casos positius setmanals confirmats per PCR a la ciutat de Barcelona va clarament a la baixa. La darrera setmana, amb 175 de nous, va caure un 61 % respecte a l’anterior.

Gràfic casos coronavirus Barcelona

L’arribada dels turistes serà el moment més delicat

Més que el pas a la fase 3, el moment més delicat serà, apunten els experts, l’obertura de fronteres, que, per ara, se situa a l’1 de juliol. “Hi ha països, com el Regne Unit, amb zones en què el factor de contagi està per sobre de 1”, assegura Macip. “Quan es deixi entrar turistes d’aquestes zones representarà una nova entrada de casos?”, es pregunta.

Per afrontar aquest moment amb garanties de no patir rebrots importants, calen mesures estrictes de control. L’ideal, explica Macip, seria demanar als turistes, com preveuen fer països com Islàndia, un certificat d’haver passat un test, o bé fer-los-en un de ràpid en arribar. Tenen dubtes sobre el fet que aquestes solucions siguin econòmicament viables en un país amb tants turistes com Espanya.