Maria Jesus Montero ministra Hisenda

Primera derrota parlamentària del Govern espanyol. El Congrés dels Diputats ha tombat el decret llei perquè els ajuntaments puguin gastar una part dels superàvits d’anys anteriors per compensar la caiguda d’ingressos. El PP, Cs, Vox hi han votat en contra, juntament amb ERC, JxC i el PNB. El decret, polèmic des de l’inici, preveia que els ajuntaments poguessin gastar els superàvits a canvi de préstar a l’Estat tots els estalvis, que es retornarien en 10 anys.

Fins a l’últim minut, Podem i En Comú Podem han negociat per salvar les diferències que tenien, amb la implicació de l’alcaldessa, Ada Colau, de visita a Madrid aquest dimecres. Les dues formacions han pactat un fons de 3.000 M € a fons perdut, sense necessitat que els ajuntaments hagin de cedir els seus estalvis a canvi. Colau havia demanat insistentment al Govern espanyol, amb el suport de 30 alcaldies de l’estat, crear un fons per als ajuntaments desvinculat dels superàvits.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha dit que el decret llei és “l’únic mecanisme” perquè els ajuntaments puguin accedir als seus estalvis a causa de les limitacions que hi posa la Llei d’estabilitat pressupostària del PP. “Els que parlen de furt i de confiscació, l’únic que persegueixen com sempre és el desgast pel desgast, fer inútil la política”, ha sentenciat a l’inici d’un debat amb final amarg.

Colau diu que Hisenda ha negociat tard

L’alcaldessa, Ada Colau, ha reaccionat a la votació del Congrés amb una doble piulada a Twitter en què diu que el Ministeri d’Hisenda “ens ha escoltat molt tard”. “Ho lamentem perquè les ciutats ens mereixem una solució”, ha dit. Colau ha animat el Govern espanyol a buscar una segona oportunitat per crear un fons d’emergència sense préstecs i canviar la Llei d’estabilitat pressupostària.