interior pis lloguer

(ACN) El Govern espanyol analitzarà l’articulat de la llei de regulació del lloguer que es va aprovar aquest dimecres al Parlament de Catalunya “per veure si hi ha col·lisions amb la Constitució”. En cas que hi detecti discrepàncies, obrirà un “diàleg” amb la Generalitat a través del Ministeri de Política Territorial per provar de reconduir el text abans de portar-lo al Tribunal Constitucional (TC). Ho han apuntat a l’ACN fonts del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que recorden que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries considera inconstitucional bona part de la llei.

Les mateixes fonts asseguren que en el cas que la Generalitat i l’executiu espanyol no assoleixin un acord en aquest procés de diàleg, el govern de Sánchez “no tindrà més remei” que presentar-hi un recurs en contra davant el TC perquè sigui aquest organisme qui en limiti els aspectes inconstitucionals. El que no aclareixen encara si en aquest hipotètic recurs l’executiu demanaria l’aplicació de l’article 161.2 de la Constitució, que permet suspendre cautelarment qualsevol normativa autonòmica recorreguda pel Govern espanyol.

El PPC sí que hi presenta recurs en contra

Qui ja ha anunciat que presentarà un recurs contra la llei al TC és el Partit Popular de Catalunya (PPC). En el seu cas, l’admissió a tràmit per part dels magistrats no suposa la suspensió automàtica de la norma, tot i que el tribunal sí que pot acceptar establir mesures cautelars que en poden portar la suspensió mentre no resol el fons de la qüestió.

Quin serà el recorregut de la llei?

El Consell de Garanties Estatutàries va advertir que alguns dels articles i disposicions de la iniciativa no troben empara en l’Estatut i vulneren la Constitució. Per això molts experts, com l’especialista en dret administratiu Dolors Clavell, creuen que la normativa, tal com ha quedat redactada, no es podrà aplicar. D’altres, com per exemple la professora de Dret Constitucional Mar Aguilera, creuen que si pot tenir recorregut.

 

La llei es va aprovar aquest dimecres gràcies a un acord “in extremis” del Sindicat de Llogateres i Llogaters i els partits que hi van donar suport: JxC, ERC, ECP i la CUP. Van votar-hi en contra Cs, PSC, PDeCAT, PPC i Demòcrates. Per la seva banda, la patronal Foment del Treball va titllar “d’error majúscul” l’aprovació del text. Considera que “paralitzarà” el sector immobiliari i provocarà una contracció de l’oferta.