L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al Govern espanyol “un fons extraordinari per als ajuntaments, com s’ha fet amb les comunitats autònomes, que rebran un total de 16.000 milions d’euros” en ajudes directes. Colau ha fet aquestes declaracions després de reunir-se aquest dimarts al matí de manera telemàtica amb una trentena d’alcaldes de tot el territori i constatar el rebuig de part del món municipal al Decret Llei dels romanents municipals.

La proposta del ministeri d’Hisenda planteja que els consistoris puguin accedir a un fons de 5.000 euros, però condicionant-ho a un sistema de préstecs. Els alcaldes han recordat a l’executiu espanyol que el decret llei no tindrà els suports suficients al Congrés i per això demanen que se’n redacti un de nou que desvinculi les ajudes del superàvit dels ajuntaments.

Més autonomia per als governs locals

Colau ha assegurat que la proposta de decret llei no resol el veritable problema dels ajuntaments: la manca d’autonomia en matèria de finançament. Per això, demanen que es constitueixi una taula de treball que permeti modificar la legislació per tal que els ajuntaments puguin, per exemple, fer ús de tot el seu superàvit o fins i tot endeutar-se “en situacions de crisi econòmica com l’actual”.

L’alcaldessa de Barcelona ha recordat que els ajuntaments estan responent a la pandèmia igual que les altres administracions i són les úniques que no han pogut augmentar les seves capacitats econòmiques durant la crisi. Colau ha destacat el clima de consens que s’ha viscut durant la trobada on han participat 14 formacions polítiques diferents, a excepció del PSC.