Ple municipal juny 2020

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies ha aprovat aquest dilluns la proposta del Ministeri d’Hisenda de permetre als municipis gastar-se només el 35 % del superàvit entre el 2020 i el 2021. L’acord ha tingut només els vots favorables del PSOE, mentre que el grup municipalista Esquerra Unida – Podem-Comuns s’ha abstingut.

L’Ajuntament de Barcelona té un superàvit de 161 milions d’euros i en el darrer ple municipal es va aprovar per unanimitat exigir que el Govern permeti als municipis gastar tot el superàvit del 2019 i els romanents de tresoreria. Tot i això, el plantejament de la FEMP ha generat opinions divergents entre els membres del govern. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha publicat un tuit en què qualifica d’error l’acord i anuncia que treballaran perquè sigui modificat al Congrés.

El regidor d’Economia i Pressupostos, Jordi Martí, ha qualificat l’acord d’absurd.

Per la seva banda, Jaume Collboni, el primer tinent d’alcalde, creu que és un primer pas important per retornar als ajuntaments l’autonomia financera després que s’hagin vist “ofegats per l’austeritat que va impulsar el PP amb CIU l’any 2012”. De tota manera, considera que “segueix sent imprescindible que, en moments de crisis extraordinàries com aquesta, tinguem més marge de maniobra”.

La proposta d’acord

Els ajuntaments, que hauran de cedir els seus romanents a l’Estat, ho hauran de destinar a inversions “financerament sostenibles” en tres àrees prioritàries: agenda urbana i mobilitat sostenible, cures de proximitat i cultura. L’acord també estableix que no s’exigirà el compliment de la regla de despesa per a les entitats municipals durant el 2020.