votació lloguers Parlament

La regulació dels lloguers a Catalunya està més a prop de ser una realitat. La proposició de llei defensada pel Sindicat de Llogateres per evitar preus abusius en el mercat del lloguer ha estat aprovada per 71 vots a favor, 63 en contra i cap abstenció. JxC, ERC, els comuns i la CUP hi han votat a favor, mentre que Ciutadans, el PSC i el PP l’han rebutjada. També s’hi han oposat els quatre diputats del PDeCAT, que per primera vegada han trencat la disciplina de vot amb JxC, i els dos de Demòcrates, que s’han desmarcat d’ERC.

La votació s’ha produït només quatre hores després que el Sindicat de Llogateres hagi aconseguit el sí de JxC, que fins aleshores no havia fet públic el seu vot. Els quatre partits que han donat suport a la proposició de llei coincideixen en què la votació d’aquest dimecres és “una victòria” per evitar preus massa alts en el mercat del lloguer i garantir el dret a l’habitatge.

Demanen no dur la llei al TC…

Les formacions de govern auguren que el Govern espanyol acabarà recorrent la regulació. “No la portin al Constitucional. Són covards, no poden amagar-se. El tsunami social els ho impedirà”, ha dit José Rodríguez, d’ERC. Susanna Segovia (Catalunya en Comú-Podem) considera “una bona notícia” que fons voltor com Blackstone o Azora “estiguin espantats”, mentre que Maria Sirvent (CUP) ha volgut puntualitzar que aquest és un “acord de mínims”: “Calen moltes més mesures”.

… però el PP la portarà per “inconstitucional”

Ciutadans, el partit principal de l’oposició a la cambra catalana, ha demanat als partits “menys postureig” i acusen els independentistes i els comuns de “confrontar” amb aquesta proposta de llei. “Pretenen que ens empassem que són molt socials, però volen carregar sobre els particulars una responsabilitat que és de l’administració“, ha dit la diputada Noemí de la Calle. La formació taronja demana més inversió en habitatge social.

“El seu objectiu no és ajudar les famílies, sinó atiar la confrontació amb el Govern espanyol“, ha dit també la socialista Rosa Maria Ibarra, qui ha pronosticat que la proposició de llei “no tindrà recorregut” perquè “la majoria dels articles són inconstitucionals i antiestatutaris”. Alejandro Fernández, del PP, ha recordat que el Consell de Garanties Estatutàries ha tombat part dels articles de la normativa i per això ha anunciat que portarà la llei al Tribunal Constitucional.

El PDeCAT trenca amb JxC

Per primera vegada després de l’allau de baixes de militants del PDeCAT, el partit de David Bonvehí ha trencat el sentit del vot amb JxC. Els quatre diputats de la formació que conformen el Grup Parlamentari de Junts per Catalunya han decidit votar en contra de la proposició de llei perquè “es produirà l’efecte de què hi haurà menys pisos de lloguer al mercat” i perquè la regulació “no defensa el petit propietari”. 

A les portes del Parlament de Catalunya, desenes de persones convocades pel Sindicat de Llogateres s’han concentrat per seguir la votació parlamentària.