El socialista Jaume Collboni ha aconseguit el seu propòsit de vestir el faixí i agafar la vara per convertir-se en alcalde de Barcelona. Un càrrec que aconsegueix després de tres dècades de militància al PSC i de presentar-se com a cap de llista en tres comicis consecutius. “Un somni fet realitat” va confessar en el seu discurs durant el ple d’investidura. Perquè el noi del Guinardó —com va dir d’ell mateix— “mai hauria imaginat que acabaria sent alcalde de la seva ciutat”.

Nascut el 1969 al Baix Guinardó és llicenciat en Dret i advocat de professió. La seva trajectòria està lligada des de la joventut a la política en un camí que l’ha dut finalment a encapçalar el govern de la ciutat i recuperar per als socialistes l’alcaldia després de 12 anys.

Sindicalisme a la UGT i militància al PSC

Els primers passos de Collboni a la política els va fer en el moviment estudiantil universitari a principis dels anys 90, en l’època de la Barcelona olímpica que va enamorar el món. De fet, un any abans dels jocs, es va afiliar al Partit de Socialistes de Catalunya i va ser portaveu del grup socialista al seu districte natal, Horta-Guinardó.

A banda de política, Collboni té una àmplia experiència en el sindicalisme perquè va treballar durant més d’una dècada a la UGT i ha format part de la direcció nacional.

Del Parlament de Catalunya a la batalla per l’alcaldia

També va tenir un paper destacat dins el Grup Parlamentari Socialista al Parlament de Catalunya. Primer, en va ser el portaveu (del 2005 al 2010) i, després, diputat del PSC (del 2011 al 2014). Un segon càrrec que va deixar per fer el salt a la batalla per l’alcaldia el 2015.

A la tercera va la vençuda

Collboni ha estat l’alcaldable del PSC a Barcelona en tres ocasions: el 2015, el 2019 i ara el 2023. En el seu cas, ha estat certa la dita que la tercera és la bona.

En la primera ocasió, el 2015, va aconseguir els pitjors resultats de la història dels socialistes, quatre regidors. En aquell mandat, va donar suport a la investidura d’Ada Colau com a alcaldessa i va entrar al govern com a soci de BComú. Un pacte que es va trencar pel suport dels socialistes al 155.

El 2019 el socialista va tornar a ser el candidat i va duplicar els resultats amb vuit regidors. També en aquesta ocasió va assolir un pacte amb els comuns per entrar en el govern i desbancar el cap de llista dels republicans, Ernest Maragall, vencedor de les eleccions.

En els últims quatre anys ha estat el primer tinent d’alcalde, un càrrec que va deixar quatre mesos abans dels comicis per dedicar-se plenament a la cursa electoral. Finalment, tot i ser la segona força en els resultats de les eleccions, ha estat investit com a alcalde i ha recuperat l’alcaldia per al PSC després de 12 anys sense cap batlle socialista.

Amant dels gats, la cuina i el parapent

En la faceta més personal, Jaume Collboni es confessa amant dels gats. En té dos, que es diuen Aretha i Franklin, que va recuperar del carrer fa uns anys. Tal com va relatar en primera persona al reportatge de ‘bàsics’ Candidats de prop, ara viu Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou i la cuina li permet desconnectar.

A banda, l’alcalde es mou en moto perquè el relaxa i perquè li agrada molt volar, i comparteix que la seva gran afició és el parapent.