El debat anual sobre l’estat de la ciutat en el ple de febrer del 2021 ha fet que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, prometi intensificar el diàleg amb l’oposició en el context actual de crisi econòmica i social derivada de la pandèmia pel coronavirus. “Em comprometo a fer el màxim esforç”, ha dit Colau, qui ha demanat deixar de banda la baralla política tot fent una crida a tenir una actitud “propositiva”. El conjunt dels grups municipals han celebrat algunes de les actuacions de l’Ajuntament els darrers mesos, però han volgut marcar distàncies amb el govern i han denunciat deficiències en la gestió municipal.

“La política ha de formar part de la solució, no del problema”. Amb aquesta premissa, l’alcaldessa ha assegurat que aviat iniciarà una ronda de contactes amb tots els líders municipals del consistori per “explorar la disponibilitat per parlar en clau de solucions”. Això, ha afegit, és el que esperen els veïns de la ciutat, “sobretot els que més estan patint”.

ERC creu que el govern Colau és un “fre de mà”

Malgrat la mà estesa del govern municipal, l’oposició ha volgut marcar-ne distàncies, també el principal soci de comuns i socialistes. El president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha dit que la ciutat “no anava bé” abans de la pandèmia i que per això Barcelona pateix més que altres ciutats europees. “La ciutat no s’ha aturat malgrat el fre de mà que representa el govern en aquests moments“, ha lamentat el líder republicà. A més a més, ha defensat que cal més col·laboració entre el sector públic i el privat.

Des de Junts, Elsa Artadi s’ha mostrat especialment crítica amb l’actitud del govern de Barcelona durant els mesos de pandèmia. “Ha seguit tres actes: criticar la Generalitat sempre que pot, tapar les vergonyes del govern de l’Estat i justificar amb la covid qualsevol pèssima gestió o decadència de la ciutat”, ha criticat Artadi. Sobre la mà estesa de Colau, la cap de JxC a l’Ajuntament ha exigit que les bones paraules “esdevinguin realitat”.

Crítiques per la política fiscal

Ciutadans lamenta que la ciutat es degrada “cada cop més ràpid” des que Ada Colau n’és alcaldessa. “En els seus sis anys de govern han deixat la ciutat en els ossos“, ha dit la presidenta del grup taronja, Luz Guilarte, qui ha definit l’executiu actual com d’“extrema esquerra” i ha criticat la seva política fiscal. Això mateix és el que ha fet també Josep Bou (PP): “Els diners estan millor en les butxaques dels ciutadans”, ha defensat el popular. Bou ha demanat frenar l'”asfíxia fiscal” que, creu, està cometent el govern de comuns i el PSC als barcelonins.

En canvi, Eva Parera ha recordat al govern municipal que el seu grup, BCN Canvi, va facilitar l’any 2019 que Ada Colau fos alcaldessa. Per això, la portaveu del grup s’ha mostrat especialment exigent: “El millor que defineix l’estat de la ciutat és que és per plorar“. Si bé admet que “no tot és culpa” del govern municipal, ha fet una crida a la “col·laboració els uns amb els altres” per encarrilar la recuperació econòmica i social. Parera lamenta que l’aliança BComú-PSC sigui “antiempresa i anti-sector privat” i que hagi declarat la “guerra” a les grans empreses, el vehicle privat i el turisme.