Unió Europea

(ACN) Els líders de la Unió Europea han acordat aquest dijous continuar treballant en un passaport covid o un certificat que podria estar operatiu a l’estiu.

Aquesta proposta ha estat defensada sobretot per aquells països de la UE que depenen més del turisme, com Espanya o Grècia. Ara bé, entre els 27 estats membres hi ha encara discrepàncies sobre quin ha de ser l’ús d’aquest document.

Un document més complet

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha celebrat que, després de la reunió virtual dels líders, s’hagi fet un pas cap a la convergència per posar en marxa aquesta iniciativa entre els països de la Unió. Els 27 estats plantegen ara el certificat com un document on no només s’estableixi si la persona s’ha vacunat o no, sinó que també hi puguin constar altres informacions relacionades amb la covid-19, com per exemple el resultat de proves PCR o si la persona ha passat la malaltia.

No s’esclareix si permetrà viatjar

Per determinar l’ús del certificat, els líders europeus en tornaran a debatre en pròximes trobades. Davant les divergències sobre l’ús del certificat, la presidenta de la Comissió Europea ha dit que ha de garantir un balanç perquè sigui una “opció oberta per a tothom”, però de moment ningú no posa sobre la taula que permeti viatjar a l’estranger.

Acord per mantenir restriccions importants

En les conclusions de la trobada, els líders europeus apunten que cal mantenir restriccionsimportants per frenar l’expansió de la covid-19, especialment pels “reptes addicionals” que suposen les noves variants.