La periodista Anna Veciana explica al programa ‘reset’, de betevé, com s’està gestionant la pandèmia del coronavirus a Israel, un dels països on s’ha vacunat un percentatge més elevat de la població. En total, s’hi han notificat 760.000 casos positius i poc més de 5.000 morts de covid-19. Hi viuen nou milions de persones.

Israel és el país amb més vacunes per càpita del món i el seu programa de vacunació ha mostrat ser molt eficaç. Es calcula que la meitat de la seva població ja està vacunada, la qual cosa els ha permès iniciar la desescalada.

El govern va fer un acord amb Pfizer molt d’hora, el preu que estan pagant és tres vegades el de la Unió Europea.
Alba Martínez, enginyera catalana resident a Tel-Aviv

Subministrament de vacunes garantit

L’Alba Martínez és una enginyera catalana que fa tres anys que viu a Tel-Aviv, una ciutat similar a Barcelona. Assegura que Israel no ha tingut problemes de subministrament de vacunes perquè “és un país petit i això fa que la logística sigui més fàcil”. Però també perquè “va arribar a un acord amb Pfizer molt d’hora” per obtenir quatre milions de dosis i en van pagar “el triple que la Unió Europea”. A més, diu, el govern hebreu es va comprometre a “informar de tot el progrés en les estadístiques”, motiu pel qual la farmacèutica ha “prioritzat que mai ni faltin vacunes a Israel”.

Atenció hospitalària digitalitzada

Un altres dels motius de l’èxit de la campanya de vacunació és l’eficàcia del sistema d’atenció hospitalària, completament digitalitzat. Això fa que tot vagi molt ràpid, sense llargues esperes ni tràmits burocràtics. A més, en comptes de vacunar als centres d’atenció primària, han muntat carpes específiques. El govern israelià ha llançat un passaport específic per als vacunats, que ja poden anar als centres comercials, concerts, gimnasos, hotels, sinagogues i atraccions turístiques, entre d’altres.

Els ultraortodoxos no han seguit cap de les restriccions, només atenen la llei de Deú, el nombre de casos s’ha disparat moltíssim.
Alba Martínez, enginyera catalana resident a Tel-Aviv

Polèmica pels ultraortodoxos

Fa un parell de setmanes, milers de jueus ultraortodoxos es van saltar el confinament per assistir al funeral d’un rabí important, sense mascareta i sense respectar les distàncies de seguretat. “No han seguit cap de les restriccions“, assegura l’Alba, perquè “només atenen la llei de Déu“. Segons ha explicat, “són moltes famílies, amb molts membres, tot el dia juntes” i el nombre de casos en aquesta comunitat “s’ha disparat moltíssim“. El fet de saltar-se les normatives ha provocat alguns enfrontaments amb la policia. Bona part de la població s’ha mobilitzat per denunciar la impunitat del govern amb els ultraortodoxos, que han estat clau per ajudar Netanyahu a ser primer ministre.

Obsessió per la seguretat

Actualment, als carrers de Tel-Aviv i Jerusalem es respira un ambient de certa calma tensa, pel que fa al conflicte amb Palestina i Cisjordània. L’Alba, que actualment treballa en les obres del metro de Tel-Aviv, explica que estan obsessionats amb la seguretat. Fins al punt que, diu, “a les estacions de metro hi ha unes comportes que les converteixen en búnquers” pel risc d’una possible guerra nuclear.