L’alcaldessa, Ada Colau, i candidata de Barcelona en Comú a les eleccions municipals 2023, creu que “el govern progressista de Barcelona ha de sortir del 28-M” i afirma que “no pot estar supeditat ni condicionat a res”. D’aquesta manera, ha desvinculat els possibles pactes postelectorals després de les eleccions al que passi en l’àmbit de la política nacional. “Jo m’esforçaré per guanyar l’alcaldia i per tenir un govern progressista”, ha assegurat.

L’alcaldessa ho ha dit durant la sessió Objectiu Barcelona: 50 preguntes per als candidats, organitzada per Barcelona Global i ‘La Vanguardia’ amb els candidats a les municipals.

“Collboni renega del que hem fet junts”

L’alcaldessa ha reivindicat el pacte d’esquerres que hi ha hagut a Barcelona —amb el PSC i amb el suport puntual d’ERC— i ha defensat el llegat que deixa l’actual govern municipal, “al contrari d’altres, que en reneguen”. S’ha mostrat molt crítica amb Jaume Collboni, a qui ha acusat “de fer un pas més” i de “renegar del que hem fet junts”. Colau ha dit que el que més li sorprèn és que algú del PSC “s’estigui sumant al no a tot de Trias”. Ara bé, ha assegurat que “més enllà que els líders puguin tenir determinats comportaments, jo aniré a parlar amb les forces progressistes”.

La llei d’habitatge, “més a prop que mai”

L’alcaldessa ha afirmat que l’aprovació de la llei d’habitatge, que ha de limitar el topall dels preus del lloguer, és “més a prop de mai”. Ha reiterat que espera que Pedro Sánchez “miri més cap a Portugal, que no es deixi condicionar per Clos i Calviño, i que faci de president”. Colau ho ha dit minuts abans que es fes públic el pacte del Govern espanyol amb ERC i EH Bildu per tirar endavant la normativa.

Colau també ha defensat la normativa municipal del 30 % i que creu que encara “és massa d’hora per valorar-la”. De moment, ha suposat una reserva de 120 pisos a les noves promocions, però l’alcaldessa s’ha mostrat convençuda que “seran molts més”. Creu que s’hi s’hagués plantejat una suspensió de llicències immediata quan es va aprovar, la situació ara seria diferent.