El candidat de Junts a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, ha rectificat les declaracions que va fer a finals de març en què va dir que “els cotxes no tenen res a veure amb el canvi climàtic”. En un col·loqui al Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, Trias ha admès que va rebre crítiques pel que va dir i ha assegurat que “continuo creient que el cotxe afecta el canvi climàtic, però no n’és la causa principal, n’hi ha d’altres”.

L’exalcalde ha afegit que els cotxes deixaran de generar contaminació “quan tots siguin elèctrics” i ha reiterat l’aposta per electrificar la mobilitat a la ciutat. Trias també ha apuntat que “fer difícil anar en cotxe per Barcelona és un error tàctic” i ha acusat l’alcaldessa, Ada Colau, d’aplicar “de forma equivocada i sense buscar el consens” les superilles: “Si ho fem antipàtic no es podrà implementar bé”.

Rigor per “deixar de fer nyaps”

Al col·loqui, Xavier Trias s’ha compromès a oferir “diàleg, col·laboració i entesa” si torna a liderar el govern de Barcelona després de les eleccions municipals 2023, i defugir “la imposició”. També ha dit que aplicarà rigor en totes les polítiques, també en el disseny de l’espai públic per “deixar de fer nyaps i improvisar sense fer estudis”. “Una cosa és fer una prova i l’altra és estendre-ho per tota la ciutat”, ha dit Trias en referència a l’urbanisme tàctic, que creu que “desconcerta tothom”.

El candidat de Junts ha dit que quan s’actua a l’espai públic cal fer primer simulacions i proves i “no governar a còpia de decisions frívoles”. En el cas de l’Eixample, Trias ha alertat que la transformació d’aquest districte “no pot ser només ideològica” i que “si es fa impossible la mobilitat obligada que creua l’Eixample potser destruirem llocs de treball”.