La mitjanit d’aquest dijous, 10 d’abril, començarà la campanya electoral de les eleccions generals del 28-A. Això obrirà la porta a 15 dies d’activitat frenètica entre les formacions polítiques per convèncer el gran nombre d’indecisos que hi ha entre l’electorat. El resultat es preveu molt fragmentat i la clau de la governabilitat es trobarà, amb tota probabilitat, en els pactes entre partits.

Què diuen les enquestes?

La majoria d’enquestes sobre intenció de vot apunten que el PSOE guanyarà les eleccions generals al Congrés dels Diputats. Una de les més destacades és la del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Deixa, però, una forquilla d’uns 15 escons. A la franja alta del sondeig, Pedro Sánchez podria governar amb el suport d’altres partits. Podria ser amb Podems i les seves confluències, amb què tindria majoria absoluta.

A la part baixa de la forquilla, Sánchez necessitaria el suport de més partits. Ciutadans ha assegurat que no li donarà suport. Caldrà veure quin paper hi tindran els partits bascos i catalans. Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han dit que negaran el suport als socialistes si no s’avenen a negociar un referèndum. Segons el CIS, la dreta no sumarà prou escons per governar. Ni tan sols amb l’entrada amb força del partit d’extrema dreta Vox, al qual l’enquesta augura entre 29 i 37 escons.

A Catalunya, l’enquesta del CIS dona la victòria a ERC, seguida del PSC. En les estimacions més optimistes del sondeig, ambdós arriben a doblar els diputats que van obtenir l’any 2016. Els comuns serien la tercera força més votada. Els seguirien Junts per Catalunya i Ciutadans. La penúltima força seria Vox, que a Catalunya podria arribar a sumar tres escons, tots a la demarcació de Barcelona.

Finalment, i segons els CIS, el Partit Popular caurà dels sis diputats del 2016 a ser l’última força, amb tan sols un representant. El Front Republicà no surt en aquesta estimació perquè quan es va preguntar a la població encara no s’havia constituït la formació.

Una altra enquesta, en aquest cas la del Baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), coincideix en els resultats a Catalunya. Pronostica que ERC guanyarà les eleccions i el PSC serà la segona força. En aquest cas, sí que s’hi ha inclòs el Front Repúblicà, al qual preveu entre zero i un diputat.

La qüestió catalana

El procés català serà un dels temes que estaran sobre la taula durant la campanya electoral. Els diferents partits es pronunciaran sobre el dret a decidir i la situació catalana. A més, els comicis se celebraran en paral·lel al judici de l’1 d’octubre. Precisament, alguns dels candidats que concorren a les llistes són a la presó i no podran sortir-ne per participar en els actes dels seus partits. Els Suprem ja ha dit que els partits tampoc no podran anar a les presons a fer actes amb els seus candidats. Són Junqueras, Rull, Turull, Sànchez i Romeva.

Les cares visibles dels partits

La llista del PP, amb Pablo Casado a Madrid, ha triat Cayetana Álvarez de Toledo, una candidata de fora del PP de Catalunya, per liderar la llista de la circumscripció. Albert Rivera, número u de Ciutadans a Madrid, anirà acompanyat d’Inés Arrimadas, que ha deixat el Parlament per obrir la llista de Cs per Barcelona.

Els socialistes repeteixen les primeres posicions tant a les llistes del PSOE a Madrid, amb Pedro Sánchez al capdavant, com amb Meritxell Batet com a candidata del PSC per Barcelona. És l’única que repeteix a la circumscripció respecte a les eleccions del 2016. Pablo Iglesias obre la llista de Podems a Madrid. La seva confluència barcelonina, En Comú Podem, presenta el fins ara regidor Jaume Asens en primer lloc, i farà tàndem amb Gerardo Pisarelo, que hi concorrerà de numero tres.

Pel que fa a les candidatures independentistes, ERC aposta per la figura d’Oriol Junqueras, ara en presó preventiva pel referèndum de l’1 d’octubre. Junts per Catalunya també té una llista encapçalada per un pres, en aquest cas l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez. La CUP no es presenta a les eleccions generals però algunes de les seves faccions van crear Front Republicà per concórrer als comicis estatals. La seva llista està encapçalada per Albano Dante Fachín.

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_custom_heading text=”també et pot interessar…” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]