El tinent d’alcalde Jaume Asens ha presentat candidatura a les primàries de Catalunya en Comú per a les eleccions generals del 28 d’abril. Asens lidera una llista que inclou en el número tres el també tinent d’alcalde Gerardo Pisarello. En el número dos hi ha la diputada d’En Comú Podem Aina Vidal (ICV). Completen els primers llocs de la candidatura el també diputat Joan Mena i la senadora dels comuns Maria Freixenet.

El tàndem dels dos tinents d’alcalde resol la incògnita que envoltava la candidatura dels comuns a les generals, sobretot per quin paper hi acabarien jugant. Segons informa Europa Press, Asens és un nom de consens entre els comuns i la direcció estatal de Podem. De fet, la llista que lidera Asens té l’aval de la direcció dels comuns, que ha reunit l’executiva aquest dimecres a la tarda per tancar la proposta. La candidatura s’haurà de votar en primàries la setmana que ve.

“Són temps d’excepcionalitat”

Jaume Asens ha difós a través de Twitter el perquè de la seva candidatura a les eleccions generals. L’encara tinent d’alcalde assegura que ha pres la decisió perquè “són temps d’excepcionalitat”, ja que els comicis estaran marcats pel judici als polítics independentistes i l’“ascens de l’extrema dreta”. Asens assegura que la seva candidatura aprofundirà “en els valors democràtics” i ha desgranat que treballarà per aconseguir un referèndum pactat per a Catalunya i per posar en llibertat “totes les persones encausades per l’1-O”.

En el cas de Pisarello, es va postular primer per a les eleccions europees, però l’avançament electoral al Congrés el va fer replantejar la decisió. No era clar tampoc quin lloc podria ocupar en la candidatura a les europees. El primer tinent d’alcalde també s’ha explicat per les xarxes socials, on ha defensat la feina feta al costat d’Ada Colau des del 2015 i —igual que Asens— diu que “el 28 d’abril ens trobem davant d’un desafiament únic” per frenar l’extrema dreta. Pisarello sentencia que “defensaré a Madrid el que fa molts anys que defenso a Barcelona i a Catalunya”.

També s’han explicat per les xarxes socials Joan Mena i Aina Vidal.

Asens deixa un buit a la llista de Colau

L’aposta final d’Asens per a les generals deixa un buit en la llista d’Ada Colau per a les eleccions municipals, que es va presentar al febrer abans de saber-se la cita del 28-A. El tinent d’alcalde hi ocupava el número quatre. La formació de Colau valora ara quines opcions hi ha per substituir Asens, ja sigui incorporar un nom nou a la llista o bé córrer un lloc els números següents. No hi ha res tancat.