El Tribunal Suprem no té previst suspendre el judici de l’1-O tot i la convocatòria d’eleccions anticipades anunciada aquest divendres pel president del Govern, Pedro Sánchez, per al 28 d’abril. El que sí es podria posposar si s’allarga el judici és la sentència, perquè s’entén que la decisió judicial sí que pot afectar el debat polític i, per tant, no es farà pública en període electoral.

Cal tenir en compte que la cita amb les urnes convocada per Sánchez no és l’única que hi ha al calendari més proper. El 26 de maig hi ha les eleccions municipals. Això vol dir que només hauran passat 12 dies de les votacions de les generals i ja arrencarà la campanya per als comicis locals.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut desvincular el desenvolupament del judici del procés i la campanya electoral amb l’argument que “la justícia va d’una banda, fa la seva feina, i la política fa la seva”.

“Un 155 de més durada”

El líder del PP, Pablo Casado, creu que el 28 d’abril els espanyols hauran de decidir “entre un model que negociï amb Torra o un partit que lideri l’aplicació del 155”. Segons Casado, “a la vista del resultat i per l’experiència adquirida”, cal que l’aplicació del 155 sigui “de més durada, amb el nomenament del govern des del govern central i amb l’extensió competencial de totes les competències autonòmiques”.

“Que l’independentisme guanyi força”

Des del govern de la Generalitat, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha criticat el que ha considerat un “fracàs” de Sánchez. Segons Artadi, ha apostat “per l’estètica” en comptes d’afrontar “amb coratge” la qüestió catalana. Artadi creu que és “més important que mai” que l’independentisme “guanyi força en les generals”.