El Consell Polític de la CUP ha decidit finalment no presentar-se a les eleccions generals del 28 d’abril. La formació anticapitalista opta així per mantenir la tònica que havia seguit fins ara amb un argument: centrar-se en les eleccions municipals. Ho ha afirmat la portaveu del secretariat nacional de la CUP, Mireia Boya:

“L’acció política no passa pel Congrés dels Diputats, som una candidatura municipalista i estem en unes eleccions d’aquí a dos mesos”

La militància de l’organització considera que actualment no hi ha les condicions necessàries per esdevenir una candidatura autènticament rupturista i transformadora a l’Estat espanyol i per això s’ha decantat per no presentar-s’hi i treballar per un objectiu.

“Destinar tots els nostres esforços per construir una alternativa des de la ruptura”.

Ara, amb aquests resultats, la CUP obrirà un debat per plantejar els passos següents de cara a la ruptura amb l’Estat espanyol.

La decisió s’ha pres després de reunir, en els darrers dies, les diverses assemblees territorials per debatre els passos de la formació davant de la que consideren una “situació excepcionalitat democràtica”. En el Consell Polític, que ha durat dues hores, només 20 representants han votat a favor de participar en els comicis, 37 s’hi han mostrat en contra i quatre s’han abstingut.

Posicions enfrontades

Dins de la CUP, dos dels corrents amb més representació han optat per dues posicions contràries. Per una banda, Poble Lliure volia que el partit anticapitalista es presentés amb una candidatura com més àmplia millor. Creien que la CUP hauria d’assumir el repte i agrupar el màxim de persones, col·lectius i sectors socials compromesos en la construcció republicana. Però, per l’altra banda, Endavant defensava rebutjar la proposta. A parer seu, “no servirà per accelerar el procés de ruptura amb l’Estat”.