L’Ajuntament de Barcelona vol prohibir el lloguer d’habitacions per a ús turístic a tota la ciutat. La mesura s’inclou en la revisió del Pla d’allotjaments turístics (PEUAT) que el govern municipal ha iniciat quatre anys després d’aprovar-lo. L’equip d’Ada Colau ja va posar el crit al cel l’estiu passat, quan la Generalitat va aprovar un decret que donava via lliure a les llars compartides (lloguer d’habitacions per 31 dies o menys) com a nova modalitat turística.

Per això, el consistori va decretar una suspensió de llicències i l’admissió de comunicats per al lloguer d’habitacions turístiques, que venç l’agost del 2021. Abans d’aquesta data, els dos socis de govern estudiaran com regular aquesta activitat perquè ningú no pugui llogar habitacions amb finalitats turístiques i evitar una saturació. En l’actualitat consten uns 7.700 anuncis d’habitacions turístiques a Barcelona amb unes 14.000 places a les plataformes d’Internet, la majoria a l’Eixample i Ciutat Vella.

El que sí que es permetrà serà el lloguer d’habitacions de més de 31 dies per a ús habitual o llarga durada (estudiants, treballadors temporals…).

“Habitacions? I tant que sí, a partir d’un mes. El lloguer turístic pel qual s’embutxaquen molts recursos aquells grups organtizats? Doncs no, aquesta activitat no la volem a la ciutat”

Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

1.460 places hoteleres més en quatre anys

Des que va entrar en vigor el PEUAT, a les zones de decreixement turístic o de congelació (una gran àrea central de la ciutat) s’han perdut 940 places hoteleres. En canvi, a la zona on es permetia un creixement sostingut, s’han guanyat 2.400 places, sobretot al 22@, Nou Barris, Sant Andreu, Sants i les Corts. En conjunt, doncs, Barcelona ha guanyat 1.460 places hoteleres amb el PEUAT, que representen un 1 % del total. “Això és assumible per a la ciutat”, ha afirmat Sanz, que ha recordat que abans del pla hi havia un creixement anual del 20 %.

Cap més hotel al 22@

Tot i la revisió del Pla d’allotjaments turístics, les zones que delimiten on es pot créixer i on decréixer es mantindran. Això sí, amb alguns canvis. Al 22@ nord, per exemple, on es permetia el creixement equilibrat de places, ja no podran obrir hotels nous. En els últims quatre anys, les places turístiques s’han triplicat a la zona, de 410 a 1.207. A més, Sanz ha apuntat que el planejament del 22@ potencia l’habitatge i també les oficines, en detriment de l’activitat turística.

Amb l’actualització del PEUAT, el govern municipal també vol prohibir l’obertura de noves residències d’estudiants a la zona centre, amb l’excepció que es reconverteixi un hotel o un alberg. A banda, s’ha eliminat l’obligació que tenien els hotels de la zona de decreixement de reduir un 20 % les places si volien fer una gran rehabilitació. També s’ha tret del pla l’obligació de reagrupar els habitatges turístics en un sol edifici, després que una sentència anul·lés aquest supòsit.