L’Ajuntament de Barcelona suspendrà durant un any l’atorgament de llicències per al lloguer d’habitacions turístiques, en espera que se’n concreti la regulació. Tot i que el decret de turisme de la Generalitat —aprovat a principis d’agost— legalitza per primer cop aquest tipus de lloguer turístic, els ajuntaments tenen l’última paraula per definir com n’ha de ser l’aplicació. Un fet que no convenç el govern d’Ada Colau.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha lamentat que “el reglament està dissenyat per afavorir una activitat lluny dels interessos de les ciutats” perquè, ha advertit, “no evita l’especulació”. En aquest sentit, Sanz ha demanat a la Generalitat que repensi la normativa, fixi criteris més clars i la faci més restrictiva.

“Ens curem en salut”

Sanz ha justificat la suspensió de llicències davant la possibilitat que alguns propietaris de pisos puguin iniciar els tràmits per demanar-ne, abans que la Generalitat respongui la petició de l’Ajuntament: “El que fem és curar-nos en salut, evitar sorpreses. Hem d’evitar que aquesta activitat pugui anar en contra del dret a l’habitatge”.

Més enllà de la petició al govern de Quim Torra, Sanz també ha plantejat algunes qüestions que caldrà resoldre els propers mesos, com el nombre de llicències que pot assumir la ciutat i com es farà l’activitat inspectora de les habitacions: “No queda clar que un inspector pugui entrar a casa d’algú perquè hi ha el dret a la intimitat”, ha reblat.

Evitar pisos turístics “de facto”

Des que la Generalitat va avenir-se a cedir als municipis les competències per regular, el govern municipal ja va avisar que faria una regulació “molt restrictiva”. La intenció és evitar que alguns propietaris utilitzin la nova empara per crear, “de facto”, pisos turístics. Segons el decret del govern, els propietaris de llars compartides han de viure habitualment al pis en qüestió, també durant l’estada dels turistes.

Tots els propietaris d’un habitatge tenen dret a llogar habitacions, sempre que tinguin cèdula d’habitabilitat i s’hagin inscrit a un registre turístic municipal. Podran allotjar-hi fins a un màxim de quatre persones.